Locuri din Banat

Cum se numea renumitul sat al morilor de apă din Banat înainte să i se spună Rudăria și Eftimie Murgu VIDEO

Localitatea Eftimie Murgu, Rudăria după denumirea veche a localității, a ajuns renumită pentru morile de apă amplasate de-a lungul râului Rudăria. Puțini știu, însă, că înainte de a se numi Eftimie Murgu și Rudăria, localitatea s-a numit Gârliște.

RETIM

Potrivit site-ului rudaria-turistica.ro, actual comună Eftimie Murgu s-a numit Rudăria până în anul 1970 când se împlineau 100 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui cărturar Eftimie Murgu născut la Rudăria în 1805.

Fidelity by Iulius Mall

Din însemnări mai vechi reiese că localitatea a purtat şi numele de Gârlişte, aici fiind locul de baştină al Cnejilor de Gârlişte, supuşi devotaţi ai Regatului maghiar şi care aveau în posesiune o serie de sate din Valea Almăjului.

Dintre cnejii ridicaţi din rândul acestei vechi familii nobiliare amintim pe Iacob de Gârlişte (1241), Ştefan de Gârlişte (1452), Nicolae de Gârlişte (1520).

Astăzi, Eftimie Murgu este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Banat datorită morilor de apă unice în Europa. Rezervaţia mulinologică “Cheile Rudariei” se află situată pe teritoriul comunei Eftimie Murgu din judeţul Caras-Severin, în partea de sud-vest a României pe valea râului Rudăria.

Pe cursul acestui râu, localnicii au construit mori de apă cu ciutură pentru măcinarea grăunţelor folosind forţa apei.

Debitul constant al apei pe tot parcursul anului şi diferenţa de nivel au făcut posibil acest lucru. În perioada interbelică existau 48 de mori, după venirea comunismului şi colectivizarea agriculturii au mai rămas doar 22, funcţionale toate.

Morile se află în proprietatea a 15-20 familii care le întreţin şi transmit proprietatea rândul la moară din generaţie în generaţie. Atracţia acestor mori de apă cu ciutură este dată de legendele fiecărei mori, modul arhaic de funcţionare precum şi peisajul sălbatic al zonei.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns