Locuri din Banat

Două monumente unice din Banat vor fi salvate, în acest an, în proiectul Ambulanța pentru Monumente

Ambulanța pentru Monumente intervine, în acest an, pentru salvarea a două monumente din Timiș și Caraș-Severin. Este vorba despre Cimitirul romano-catolic din Bulgăruș (18 iunie – 9 iulie)  și Turnul de pe deal din Grădinari (13 august – 3 septembrie).

RETIM

Ambulanța pentru Monumente Banat este un proiect implementat în județele Timiș și Caraș-Severin de Asociația Prin Banat și sprijinit de The Prince’s Foundation, organizație prezidată de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea.

Fidelity by Iulius Mall

Ambulanța pentru Monumente își propune să îmbunătățească calitatea restaurării patrimoniului din România și caută studenți și tineri pe care să-i ajute la formarea profesională. În acest sens, organizația face un apel către cei interesați să se înscrie până la data de 30 martie.

Participarea la program este gratuită, iar masa și cazarea sunt asigurate de către asociațiile organizatoare și de către comunitățile locale. Transportul până la intervenții va fi responsabilitatea voluntarului, dar se poate prelua din zona respectivă, dacă se anunță în avans ora și locul de sosire.

Perioada minimă de participare este de o săptămână (duminică-duminică) pentru studenți și flexibilă pentru ceilalți. Seriile de intervenții sunt anunțate la fiecare intervenție, iar cei interesați sunt rugați să se înscrie cât mai curând posibil. Ambulanța pentru Monumente își propune să protejeze și să valorifice patrimoniul cultural al României prin implicarea tinerilor și a specialiștilor în restaurarea monumentelor istorice.

Cimitirul din Bulgăruș, un simbol al patrimoniului comunității șvăbești din Banat

Cimitirul romano-catolic din Bulgăruș va fi restaurat pentru a păstra memoria satelor șvăbești din Banat și cultura pierdută a acestora. În timp ce locul este definit ca peisaj cultural complex, cu mai multe direcții de intervenții, eforturile se vor concentra în primul rând asupra capelei centrale.

În prezent, acoperișul capelei centrale s-a prăbușit și unele elemente sunt în stare de precolaps. Restaurarea va implica demontarea elementelor afectate și refacerea acoperișului navei centrale, precum și reconstrucția fleșei turnului. Anexa din spatele cimitirului, care găzduiește dricul funerar, va fi de asemenea subiectul intervenției, prin curățări punctuale.

Restaurarea cimitirului va fi realizată în trei serii de intervenții planificate între 18 iunie și 9 iulie. Aceste eforturi sunt importante nu numai pentru păstrarea istoriei și culturii locale, ci și pentru a menține locul într-o stare sigură și utilizabilă pentru comunitatea locală și vizitatori.

Cimitirul romano-catolic din Bulgăruș este un simbol al patrimoniului cultural și istoric al Banatului și al comunității șvăbești. Prin restaurarea sa, se va face un pas important pentru a păstra această importantă mărturie a culturii și istoriei locale pentru viitoarele generații.

Turnul din Grădinari,  mărturie a istoriei unei comunități

Turnul din Grădinari își păstrează zveltă silueta pe dealul din Banatul montan, fiind tot ce a rămas din fosta biserică numită Cacova. Acest monument reprezintă o mărturie importantă a istoriei locale, iar restaurarea lui este vitală pentru menținerea patrimoniului cultural al regiunii.

În cadrul proiectului cultural „A week for Monuments”, care a avut loc în luna octombrie a anului trecut, s-a realizat structura coifului pentru turn la Timișoara. Acesta urmează să fie montat în cadrul intervenției de anul acesta, iar procesul de restaurare va consta în completarea și remontarea coifului, acoperit cu tablă fălțuită. În același timp, se va interveni și asupra coronamentului turnului.

Momentul culminant al intervenției va fi montarea coifului cu ajutorul unei macarale, iar astfel va fi pusă în valoare frumusețea și importanța istorică a acestui monument. Așadar, participanții la proiectul de restaurare vor avea ocazia să lucreze la această misiune importantă de a păstra viu patrimoniul cultural al regiunii.

Perioada de intervenție este cuprinsă în trei serii, în perioada 13 august – 3 septembrie. Cei interesați să participe la restaurarea turnului din Grădinari sunt așteptați să se înscrie în proiect, urmând ca transportul, cazarea și masa să fie asigurate de către organizatori și comunitățile locale.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns