Dacă sunteți în căutarea unui loc în care să vă pierdeți pașii o zi întreagă și să păstrați distanțarea socială, chiar mai mult decât este necasar în această perioadă, Rezervația naturală Simeria, sau Parcul Dendrologic Simeria, cum mai este cunoscută, este locul ideal. Dacă alegi și o zi din mijlocul săptămânii cu siguranță nu te vei întâlni cu mai mult de două-trei persoane.
Zone cu vegetație exotică, iazuri acoperite cu poduri de lemn, alei cu arbuști, zone de relaxare, pante mai abrupte sau domoale, de toate găsiți pe cele 70 de hectare ale parcului, un adevărat paradis vegetal. Este cel mai mare din România, al treilea din Europa și pe locul 11 în lume conform Encyclopedia Britannica.
Parcul cuprinde cea mai veche și valoroasă colecție de plante exotice și autohtone din România, cu peste 2000 de taxoni, fiind declarat în anul 2000 arie protejată. Are și cea mai bogată colecţie de magnolii, rezervaţia fiind unică în ţară. Sera parcului cuprinde molizi argintii, aloe vera, palmieri, specii de mușcate deosebite, arbori de cafea, cactuși și alte plante.
Apele Streiului străbat parcul printr-un canal artificial, împărțind rezervația în două zone arhitectural peisagere distincte.
Parcul a aparținut familiilor nobiliare de origine maghiară
Istoria Castelului, construit în secolul XIX, este legată de existenţa parcului. Actuala rezervație a fost la origine un parc care împrejmuia în 1700 Castelul Gyulay (mai târziu numit Castelul Ocskay, apoi Castelul Bela Fay). Arboretumul Simeria a fost creat la începutul secolului al XVIII-lea prin amenajarea zăvoaielor naturale din lunca Mureșului, în stil peisager (englezesc, romantic). În decursul istoriei, parcul a aparținut succesiv familiilor nobiliare de origine maghiară (Gyulay, Kún, Fáy si Ocskay), și s-a transmis pe linie feminină. În anul 1848, cu prilejul revoluției, au avut loc distrugeri remediate abia între anii 1870-1880 când începe, după planuri precise, o îmbogățire a parcului prin introducerea a numeroase specii originare din Extremul Orient și America de Nord. Începând cu 1918 proprietar va fi Bela Fay, naturalist și membru al Academiei de Științe Maghiare. Se pare că aici a ajuns și regele Ferdinand în anul 1923.
După naționalizare, în 1949, Parcul intră în administrația Ocolului Silvic Simeria, în 1952 acesta fiind declarat ocol silvic experimental. La propunerea Comisiei Monumentelor Naturii, parcul dendrologic este ocrotit de lege, primind atributul de „Monument al Naturii” – rezervaţie dendrologică.
După 1990, timp de 15 ani, urmaşii familiilor Fay şi Ocksay s-au judecat cu statul român pentru dreptul de proprietate asupra terenurilor şi fostului conac. Magistraţii au decis în final că proprietar al parcului dendrologic este statul român.
Cum ajungeți la Parcul Dendrologic Simeria
Parcul se află în județul Hunedoara, pe teritoriul administrativ al orașului Simeria, se află la 10 km est de orașul Deva, iar accesul se face din DN 7, urmând strada 1 Decembrie până la capăt (cca. 2 km), colț cu Str. Biscaria nr.1.
Parcul este deschis publicului în intervalul orar 8:00 – 20:00. 4 lei este costul unui bilet. Elevii, studenții și pensionarii achită 2 lei.