joi, octombrie 28, 2021
INEDIT

Etichetă gastronomică unică într-un geoparc din România. Mâncare cu nume de dinozauri

Pentru prima dată în România, turiștii care vor vizita Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București, vor putea degusta produse gastronomice care respectă cerințele impuse de brandul internațional GEOfood.

Proiectul pilot de introducere a brandului GEOfood în singurul geoparc UNESCO din România se desfășoară în baza unui acord de parteneriat cu restaurantul Cris Pasta din orașul Hațeg. În localul situat chiar în apropierea Geoparcului, turiștii se vor putea delecta cu paste „Cuib de dinozaur”, sandwich „Strate geologice” sau pizza cu denumiri ale unor specii de dinozauri care au trăit acum 70 de milioane de ani pe fosta insulă a Hațegului.

GEOfood a luat naștere în Geoparcul Magma (Norvegia) și este un brand de calitate exclusivist, dedicat strict geoparcurilor internaționale UNESCO. Poate fi definit drept un brand legat de „calitatea gustului” păstrat de comunități în propriile povești și tradiții locale ce fac trimitere la elemente de patrimoniu geologic al unui geoparc internațional UNESCO. 25 de geoparcuri, de pe trei continente, au aderat deja la implementarea acestui brand, iar numărul lor este în continuă creștere. Inițiatorii brandului și-au propus ca până în anul 2023 eticheta să fie implementată în cel puțin 30% dintre geoparcurile europene și până în anul 2025 eticheta gastronomică de calitate să fie prezentă în cel puțin 10% dintre geoparcurile din întreaga lume.

„Un geoparc internațional UNESCO este despre oameni, despre a face comunitățile locale să se dezvolte folosind sustenabil valorile geologice, naturale și culturale. Prin urmare, unul dintre obiectivele noastre, ale geoparcului Țara Hațegului, este să susținem producătorii locali, să creăm plus valoare prin folosirea unei identități recunoscute și apreciate în toată lumea – geoparc internațional UNESCO. În prezent, doar 169 de teritorii în întreaga lume se bucură de acest statut.

GeoFood garantează trei lucruri: produsul sau restaurantul este de o calitate foarte bună și este partener al geoparcului, ingredientele sunt în proporție majoritară locale, adică provenite de pe teritoriul geoparcului, produsele te poartă printr-o poveste, sunt ingrediente speciale care vin însoțite de explicații despre valorile locale. Mulțumim celor de la Cris Pasta pentru că au devenit proiectul pilot pentru GeoFood în Țara Hațegului și în România și sperăm să folosim etichete pentru cât mai mulți dintre partenerii noștri locali, restaurante și producători”, afirmă Cristian Ciobanu, membru în echipa Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București și coordonator al proiectului GEOfood pentru România.

Produsele sau meniurile ce poartă eticheta GEOfood urmăresc susținerea comunităților locale într-un mod inovator. Ele sunt create având în atenție Agenda 2030 și atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite, la care au aderat și geoparcurile internaționale UNESCO. Pentru obținerea etichetei GEOfood produsele și meniurile trebuie realizate cu cel puțin 50% ingrediente și resurse locale.

Geoparcul Internațional UNESCO: 169 de teritorii din 44 de ţări

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 169 de teritorii din 44 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti.

Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?