Evenimente

EUFONIA 2020 Recitaluri, concerte educaționale, workshop-uri și intervenții de muzicoterapie

EUFONIA Festival invită publicul meloman să ia parte la o experiență imersivă în intervalul 13-27 septembrie când sunt planificare peste 20 de evenimente, incluzând recitaluri, concerte educaționale, masterclass-uri pentru tineri muzicieni, conferințe, workshop-uri și intervenții de muzicoterapie.

RETIM

”Lumi interioare muzicale așteaptă să fie descoperite! MicroCosmosuri muzicale vor pulsa a viață și armonie, invitând spre visare iubitorii muzicii clasice din orașe precum Timișoara, Arad, Lipova și Caransebeș. Ediția din acest an include o conferință și un workshop de muzicoterapie, ambele adresate educatorilor, profesorilor, pedagogilor speciali și psihologilor pentru copii cu nevoi special”, arată inițiatorii evenimentului.

Fidelity by Iulius Mall

Primele concerte din cadrul acestei ediții au fost lansate online, pe pagina de Facebook a festivalului, doritorii putând achiziționa bilete pentru patru evenimente inedite: „Pe aripile muzicii”, „Nocturne” și  „À la Roumaine” (2 concerte susținute în aceeași seară).

EUFONIA Festival, aflat deja la cea de-a treia ediție, este inițiativa Asociației Tribul Artistic, sub direcția artistică a violonistului Vlad Popescu, urmărind includerea muzicii clasice de amera în circuitul cultural regional.

MicroCosmos – muzică pulsând a viață

”Cosmosul EUFONIA este format din concerte, masterclass-uri și concerte educaționale, evenimente ce aduc laolaltă comunităti unite de muzică și dorința de a fi împreună într-o perioadă în care distanțarea socială este la ordinea zilei.  Conceptul din acest an al festivalului are la bază contextul în care activitățile culturale beneficiază de un public limitat din cauza reglementărilor impuse de pandemia cu COVID-19, poveștile din spatele acestor micro-evenimente devenind dovada faptului că micile comunitățile pot mișca lumea chiar și atunci când pare că ea stă pe loc”, arată organizatorii.

EUFONIA aduce pe aceeași scenă artiști internaționali de renume, care vor da glas emoției de a fi împreună sub forma unor concerte susținute sub cerul liber sau a unui recital ce umple cu muzică o curte interioară a unei clădiri istorice. Seria de masterclass-uri dedicate tinerilor muzicieni aduce la Timișoara 42 de tineri instrumentiști, care vor urma cursuri de măiestrie interpretativă coordonate de artiștii internaționali invitați. Nelipsite din programul festivalului sunt concertele educaționale dedicate copiilor din clase primare și gimnaziale. În doar 2 ani de activitate, EUFONIA a concertat în fața a peste 4.000 de copii din zona de vest a României.

Conferință și workshop-uri de Muzicoterapie

În 2019, EUFONIA a devenit primul festival care a inclus activități de muzicoterapie în programul său sub forma unei conferințe organizate alături de Angelica Postu, fondatoarea Asociației Române de Muzicoterapie – primul institut român pentru muzicoterapie și specialistă la Spitalul „Charite” din Berlin. Anul acesta, Conferința de Muzicoterapie – Elemente de muzicoterapie pentru facilitarea comunicării cu copii și adolescenți va avea loc în 14 septembrie, fiind dedicată pedagogilor și părinților care doresc să descopere acest proces creativ de exprimare prin intermediul muzicii.

Organizatori EUFONIA Festival sunt Tribul Artistic, Primăria Municipiului Timișoara, Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Consiliul Judeţean Timiș.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns