Evenimente

Festivalul George Enescu vine la Timișoara, Capitala Culturală a Europei 2023, cu o serie de concerte magistrale

Dirijorul Gabriel Bebeșelea/FOTO Filarmonica Banatul

Prestigiosul Festival Internațional George Enescu aduce o suită de concerte epice în inima Timișoarei, în calitate de parte a evenimentelor culturale din cadrul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Cu ansambluri remarcabile de talie mondială precum Ensemble Intercontemporain, Fine Arts Quartet, Camerata Bern, Manchester Camerata și Romanian Chamber Orchestra, alături de Filarmonica Banatul, scena Sălii Capitol se pregătește să găzduiască o serie de șase concerte impresionante, sub bagheta unor dirijori excepționali.

RETIM

Evenimentul muzical de anvergură se va desfășura în perioada 3 – 20 septembrie, oferind publicului diversitate și calitate artistică într-un cadru muzical uluitor. Oferind un amalgam de repertorii, de la clasica muzică contemporană până la creații baroce și contemporane, festivalul propune o experiență unică pentru iubitorii muzicii clasice și a culturii în general.

Fidelity by Iulius Mall

„Suntem mândri să aducem Festivalul Internațional George Enescu în Timișoara în acest an special. Anul 2023 este o oportunitate unică pentru toți cei implicați să ofere experiențe culturale de înaltă calitate, contribuind la afirmarea Timișoarei ca centru cultural european.”, spune managerul proiectului, Dana Țurcan.

Concertul de deschidere, programat pe 3 septembrie la ora 19:00, va fi susținut de Ensemble Intercontemporain, un ansamblu de 30 de muzicieni de renume mondial, specializați în interpretarea muzicii contemporane și experimentale. Sub bagheta maestrului Matthias Pintscher, repertoriul captivant va include creații semnate de compozitori de seamă precum Pierre Boulez, Karlheinz Stockhausen, György Ligeti și mulți alții. Ansamblul este recunoscut la nivel global pentru promovarea muzicii contemporane la cel mai înalt nivel artistic.

Cvartetul de coarde Fine Arts Quartet va răsuna în Sala Capitol pe 4 septembrie, la ora 19:00. Cu o istorie impresionantă și o reputație strălucită în lumea muzicii clasice, cvartetul fondat în 1946 în Chicago se remarcă prin interpretări virtuoase și sensibile ale capodoperelor muzicii de cameră, explorând repertorii variate cu pasiune și dedicare.

Romanian Chamber Orchestra, sub bagheta maestrului Gabriel Bebeșelea, va aduce în fața publicului un concert deosebit pe 6 septembrie, la ora 19:00. Lucrări celebre ale lui W. A. Mozart și B. Bartók se vor îmbina într-o experiență muzicală captivantă, iar lucrarea în premieră națională „Aventurile lui Pinocchio în Funland” de M. Gandolfi va fi o surpriză inedită pentru toți iubitorii muzicii clasice.

Festivalul continuă cu o serie de concerte memorabile, inclusiv apariții ale ansamblurilor Camerata Bern și Manchester Camerata, oferind o varietate de stiluri și genuri muzicale pentru toate gusturile.

În ultima zi a festivalului, pe 20 septembrie, Manchester Camerata va încheia evenimentul cu un concert plin de curaj și inovație. Ca o orchestră aclamată pentru excelență și amestecul său îndrăzneț de colaborări și creații, Manchester Camerata își va încânta publicul timișorean cu un spectacol muzical de neuitat

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns