Locuri din Banat

FOTO Descoperire remarcabilă în Banat. Un templu impresionant de pe vremea Imperiului Roman, scos la suprafață de arheologi

Campania arheologică desfășurată la Tibiscum, în anul 2023, de către Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, în colaborare cu Misiunea Româno-Italiană și Academia Română, Filiala Timișoara, se va încheia în aceste zile. Cercetătorii spun că rezultatele din acest an sunt remarcabile, depășind așteptările și oferind confirmarea ipotezelor mai vechi cu privire la existența unui templu la aproximativ 50 de metri nord de castrul roman de la Tibiscum.

Fidelity by Iulius Mall

„Templul descoperit are dimensiuni impresionante, măsurând 8 x 8 metri, și este dedicat lui Liber Pater, (n.r –un vechi zeu italic al sporului, al înmulțirii), așa cum indică inscripțiile găsite pe site-ul arheologic. Templul a fost refăcut de două ori în timpul domniei lui Antoninus Pius (138-161) și, mai târziu, în timpul lui Severus Alexander (222-235), când a fost reconstruit din piatră. Aceste descoperiri oferă o perspectivă fascinantă asupra istoriei acestui oraș antic”, arată istoricul Adrian Ardeț, responsabilul științific al șantierului arheologic de la Jupa.

RETIM

Unul din primele orașe romane construite pe teritoriul României

Tibiscum, unul dintre cele mai importante orașe romane descoperite în România, se întinde pe teritoriul localităților Jupa și Iaz din județul Caraș-Severin și acoperă o suprafața cercetată de cel puțin 17 hectare. Specialiștii consideră că această rezervație arheologică este comparabilă ca importanță cu monumentele de la Sarmizegetusa Regia, care este parte a Patrimoniului UNESCO, precum și cu Porolissum din județul Sălaj sau Histria de la Marea Neagră. Acesta este un loc de mare importanță în istoria formării poporului român.

Istoricul Adrian Ardeț a explicat că romanii au construit primele așezări la Tibiscum în secolul al II-lea, utilizând fortificații militare de pământ și lemn pentru a apăra căile de comunicație către noua capitală a Daciei Romane, fondată în 106 d.Chr. Mai târziu, aceste fortificații au fost transformate în castre, unele dintre ele fiind realizate din pământ, iar altele din piatră, cu dimensiuni impresionante.

Tibiscum promite să devină un punct turistic de referință în viitor

De asemenea, cercetătorul a subliniat că Tibiscum a fost un centru comercial vital, datorită poziției sale de pe malurile râului Timiș, care era o importantă cale de tranzit pentru comerțul în Banat. Recent, s-a descoperit chiar existența unui punct vamal la Tibiscum.

Cu privire la viitorul rezervației arheologice, Muzeul Caransebeș a depus deja eforturi pentru obținerea de fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență, în scopul pregătirii site-ului pentru a fi deschis publicului. Planurile includ modernizarea muzeului, refacerea unei scene existente, construirea unei parcări în zonă și alte îmbunătățiri pentru a face acest loc mai accesibil turiștilor.

Descoperirile de la Tibiscum, inclusiv inscripții, monede de aur și argint, bijuterii, arme și vase de ceramică, sunt de o importanță deosebită pentru cercetarea istorică și vor putea fi admirate în muzeul care urmează să fie deschis în cadrul fostului municipiu Tibiscum. Tibiscum promite să devină un punct turistic de referință în viitor, aducând în prim-plan istoria captivantă a acestei regiuni din Banat.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns