Locuri din Banat

FOTO Muzeul din Timișoara în care găsești liniște deplină, te bucuri de natură și de cultura bănățeană

Muzeul Satului Bănățean este unul dintre muzeele din Banat în care nu ai cum să te plictisești. Așezat în Pădurea Verde, chiar la ieșirea din Timișoara, înspre Lugoj, muzeul a fost ideea lui Ioachim Miloia, director al Muzeului Banatului între anii 1928-1940. După ce a participat la deschiderea Muzeului Etnografic din Cluj în anul 1928, Ioachim Miloia a solicitat autorităților timișorene înființarea unui muzeu sătesc în curtea Castelului Huniade.

RETIM

În anul 1967, a fost atribuită Muzeului Satului Bănățean actuala suprafață de teren, unde s-a putut dezvolta ca muzeu în aer liber. Pornind într-o plimbare pe aleile acestui parc etnografic, vizitatorul intră foarte ușor în contact cu civilizația și cultura tradițională bănățeană.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Ceea ce particularizează acest muzeu este faptul că reunește un sat întreg, cu ulițe, case țărănești, moară, reconstituind centrul civic al așezării sătești de odinioară: școală, biserică, primărie, birt, casă națională. Potrivit reprezentanților muzeului, pe 22 mai s-au deschis mai multe obiective din interiorul locației, întreaga proprietate fiind deschisă pentru vizitare.

„Avem deschise pentru vizitare următoarele obiective: Gospodăria din Chizătău, Gospodăria din Căvăran, Muzeul viu (casa românească), Sălașul slovac din Nădlac”, au precizat cei de la muzeu.

Orar : luni – închis;
marți – sâmbătă: 10:00 – 18:00;
casieria se închide la ora 17:15;
duminică: 12:00 – 20:00.

Ce puteți vizita la muzeu

În arealul de peste 17 ha al Muzeului Satului Bănățean, se găsesc și câteva gospodării care au aparținut minorităților naționale: o gospodărie maghiară din zona etnografică a Lugojului, o gospodărie ucraineană din Maramureș, o casă slovacă din Câmpia de Vest. În parcul etnografic pot fi văzute case din lemn, din piatră sau din lut, cu acoperișul de paie sau din șindrilă, cu stâlpi de lemn decoraţi prin cioplire şi crestare cu diferite elemente geometrice, cu prispă înaltă și lungă sau cu pridvor larg deschis.

Din luna iulie a anului 2006, în cadrul Muzeului Satului Bănățean s-a mutat Secția de Etnografie de la Muzeul Satului cu cele peste 10.000 de piese de patrimoniu structurate în patru colecții mari: țesături, icoane, arta prelucrării lemnului și ceramică.

Pot fi văzute aici obiecte de uz casnic, unelte și recipiente necesare desfășurării unor ocupații străvechi – albinărit, pescuit și vânătoare, obiecte de cult, măști populare, pictură naivă, jucării, instrumente muzicale, podoabe, obiecte de mobilier țărănesc. În cadrul Muzeului Satului Bănățean există, de asemenea, colecții de grafică documentară veche si arhivă documentară, precum și colecția fototecă, albume și cărți.

Foto: Ghidul Banatului

Informații: Discover Timiș/Ghidul Banatului/Muzeul Satului Bănățean

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns