luni, august 10, 2020
Fără categorie

Micul dejun din Banat care a făcut înconjurul lumii. Cum a ajuns un infocentru turistic să pună un sătuc pe harta mondială a călătorilor

Pandemia care ne ține pe majoritatea dintre noi în case a pus pe pauză și unul dintre cele mai renumite evenimente de promovare culturală și gastronomică din Banat. Este vorba despre celebrul Mic Dejun de la Margina, acolo unde turiști din toată lumea au gustat din bucatele, dar și din obiceiurile locului în anii precedenți. Micul dejun, acum celebru în toată lumea, urma să fie din nou servit începând cu luna martie.

Din nefericire însă, pandemia din întreaga lume nu le permite organizatorilor să gătească și să primească vizitatori în aceste zile. De dragul zilelor în care micul dejun de la Margina era servit în fața călătorilor, am scos de la păstrare unul dintre reportajele pe care le-am scris în trecut despre această atracție inedită a Banatului.

Mic dejun la Margina

Dupa un drum de nici 30 de minute de la Lugoj, ajungi la Margina, un sat linistit, care la prima vedere nu se diferentiaza cu nimic fata de oricare alt sat din Timis. Casele sunt aranjate la fel, strazile sunt asfaltate si nu prea, iar oamenii, oamenii ar da si haina de pe ei, doar ca sa te vada pe tine, vizitatorul, strainul, turistul, fericit si satisfacut dupa ce le vizitezi comuna.

Si totusi, ceva cu totul si cu totul deosebit si diferit fata de orice alt sat din Timis se intampla, aproape in fiecare dimineata, in micul sat de langa Faget, legat de Timisoara si de fapt de toata Europa prin autostrada recent inaugurata. Organizatorii, reprezentantii „Infocentrului Turistic Margina” ii spun simplu, „Mic Dejun la Margina”.

Din Mongolia, cu caruta in Margina

Ce e asa de interesant si inedit la un mic dejun intr-un sat oarecare din Timis? Urmeaza sa aflam, dar dupa importanta invitatilor din aceasta dimineata, pare-se ca vom participa la ceva special, mai ales ca grupul este format in mare parte din jurnalisti din Germania.

„Am avut turisti din toate colturile lumii la Margina. Au venit din Olanda, Germania, Norvegia, Statele Unite ale Americii, Portugalia, pana si de la granita Rusiei cu Mongolia am avut. Proiectul s-a lansat pe 29 aprilie, iar de atunci si pana acum am avut 180 de turisti. Sunt mai multe trasee, insa de obicei ziua incepe cu mic dejun si continua cu o tura cu caruta prin sat, la muzeu, la izvor si casa taraneasca” – Damaris Sivu, ghid Infocentru Turistic Margina.

Gazdele ne invita la masa, imediat dupa ora 9 dimineata, masa amenajata chiar in interiorul infocentrului. Din cate stim noi, putem afirma ca infocentrul de la Margina e singurul din Timis si poate din Banat in care se intampla ceva legat de turism, ceea ce ne dovedeste ca daca se vrea, se poate.

Masa e plină

Daca nu am sti, am crede ca suntem la ruga, nu la micul dejun. Carnati de casa, slanina, carne, oua proapete, eco, bio, adevarate, branza facuta la cativa kilometri departare, cu cateva zile inainte. Ardei proaspat culesi din gradina, ceapa verde si alte verdeturi colorate viu si natural, doar de soare, nu de vreun conservant. Paine de casa, unsa cu un strat gros de untura si tapetata cu boia iute.

Miere de stup si gem facute de localnici, pe care le mananci cu gura si le tii in suflet pe vecie. Nu iti poti explica gustul, nu au nimic „fals” sau „sintetic” in ele. Gustul e diferit, in cel mai bun mod posibil. Doar sa privesti o asemenea masa si deja te intrebi „ce am facut ieri ca sa merit un asa mic dejun azi?” Un mic dejun costa 15 lei, un pret exagerat de mic, avand in vedere ca tot ce bagi in gura e produs local, fara interventia vreunui robot fara viata.

Ne punem sa mancam si, cand simtim ca nu mai putem lua nicio alta imbucatura, ne indepartam de masa, certati de oamenii locului ca am mancat prea putin. Ne apropiem catre locul de vis, speriati sa nu incalcam vreun protocol nescris si continuam sa mancam, luand inghitituri mici din a treia, sau a patra, ca nimeni nu le numara, felii de paine cu untura.

Degeaba, e delicioasa!

Cand in sfarsit avem permisiunea sa ne ridicam de la masa, de parca eram niste avioane si trebuia sa asteptam „unda verde” pentru ca nu aveam destul kerosen pentru cursa, ni se prezinta programul pentru urmatoarele ore. Mai exact, ne vom plimba cu o caruta trasa de doi cai superbi, incet, domol, pe ulitele din sat.

„Am avut grupuri de turisti care au cautat doar aventura in salbaticie, altii au vrut sa mearga doar cu caruta trasa de cai, ne mulam dupa ce ni se cere. Facem totul cu oamenii locului, produsele sunt toate naturale, iar vizitatorii, de la copiii de gradinita la profesori universitari, apreciaza la maxim asta. Calitatea e inegalabila, dovada stand premiul de la Festivalul Ceaunelor de la Bethausen, unde am luat locul intai” – Damaris Sivu, ghid Infocentru Turistic Margina.

Ajungem si vorbim si cu localnicii, producatori de branza, legumicultori, oameni care indragesc doar doua lucruri in viata, pamantul si oamenii de langa ei. Unul dintre ei canta grupului la fluier, intr-un popas de la marginea satului.

La final de tur, se poate opta pentru un pranz la stana, cu ceaun si mamaliguta, placinta de mai multe feluri si rachiu. Costa 25 de lei si am fost asigurati ca e pur si simplu divin. Cat timp ne taie un junghi in coasta, in parte pentru ca nu mai apucam si pranzul, in parte pentru ca am mancat oricum prea cu pofta la micul dejun, spunem „nu-i nimic, mai vin ele drumurile catre Margina”.

Daca vreti sa participati la o asemenea excursie, mai ales daca veniti cu mai multi prieteni, puteti face o programare. Fie intrati pe pagina de Facebook a centrului, fie sunati la infocentru direct, acolo unde Damaris, ghidul si omul care stie cum sa uneasca traditiile cu mancarea si cu locurile, pentru o experienta unica, va va primi cu bratele deschise.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori: