INEDIT

MOISE – proiectul care a crescut de cinci ori infrastructura de calcul și stocare IT a Universității de Vest din Timișoara

Astăzi a avut loc conferința de finalizare a proiectului „Modernizarea infrastructurii de calcul și stocare a   Centrului de Cercetare în Informatică al Universității de Vest din Timișoara pentru oferirea de servicii de tip Cloud și servicii de calcul de înaltă performanță – MOISE” (COD MYSMIS: 124562).

RETIM

Proiectul MOISE a fost cofinanțat din Programul Operațional Competitivitate 2014 -2020 în cadrul apelului de proiecte nr. 398/1/1, Acțiunea 1.1.2. –  Dezvoltarea unor rețele de centre CD, coordonate la nivel național și racordate la rețele europene și internaționale de profil și asigurarea accesului cercetătorilor la publicații științifice și baze de date europene și internaționale, în conformitate cu contractul de finanțare nr. 240/24.04.2020. Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 24 luni, valoarea contractului de finanțare fiind de 5.695.580,54 lei, din care 4.851.360,61 lei reprezintă finanțare nerambursabilă.

Fidelity by Iulius Mall

Obiectivul general al proiectului MOISE a vizat creșterea capacității de calcul și stocare existentă în scopul ridicării nivelului de competitivitate pe plan internațional al Universității de Vest din Timișoara prin modernizarea infrastructurii de calcul și stocare existentă pentru a permite actualizarea ofertei de servicii de tip Cloud și servicii de date cu performanță înaltă și integrarea în structuri internaționale de tip Cloud și infrastructuri masive de date.

În vederea respectării principiilor de dezvoltare durabilă și a obiectivelor de mediu această infrastructură de calcul, stocată într-un container, a fost integrată în Grădina Urbană a UVT, subliniind caracterul deschis al informaticii, integrarea  domeniului într-un ecosistem academic, în termeni de pregătire a studenților și de aplicabilitate către un mediu sustenabil, incluziv și cu caracter interdisciplinar.

Prin intermediul prezentului proiect a fost creată o infrastructură IT care a crescut de cinci ori capacitatea de calcul și de stocare la nivelul Universității de Vest din Timișoara, printr-o investiție de peste 4.000.000 lei, care a constat în achiziționarea de echipamente IT prin care s-a creat un centru de date de tip container. Acest centru respectă cele mai moderne  standarde de redundanță și siguranță, este modular și extensibil, eficient și cu o disponibilitate înaltă de funcționare și de acces la date. Modelul implementat de UVT, care combină centrul de date modular de tip container, găzduit în exteriorul clădirii, cu infrastructura de calcul și de stocare de date, este unul inovator în      sectorul public din România deoarece, de regulă, se practică amenajarea centrelor de calcul în interiorul clădirilor (fără respectarea tuturor standardelor de amenajare, răcire, stingere incendiu sau alimentare redundantă cu energie electrică). Iată un proiect cu finanțare europeană absolut eficient, Proiectul MOISE conducând la crearea unui centru de date modern la UVT, în Timișoara”, a spus rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea:

Față de sistemul IBM BlueGene/P (infrastructura de vârf instalată anterior la UVT), noua infrastructură de calcul structurată prin proiectul MOISE este de 5 ori mai rapidă, în termeni de performanță netă, la nivel de putere de calcul brută și capacitate de stocare de date.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns