Locuri din Banat

Muzeul cu automobilele Regelui Mihai, deschis pentru public. Pe lângă exponate, puteți afla și foarte multe informații inedite

De la 1 mai, porțile Domeniului Regal Sâvârșin se deschid publicului. În fiecare an, până la 1 octombrie, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, turiștii pot vizita Sarul Regal și Parcul Regal.

RETIM

În Satul Regal, se află și Muzeul Regal al Automobilului, unde pot fi admirate o parte din mașinile cu care s-a plimbat chiar Regele Mihai.

Fidelity by Iulius Mall

„Muzeul regal al automobilului a fost o ideea Custodelui Coroanei. Cu mulți ani în urmă, chiar la întoarcerea la Săvârșin, Majestatea Sa a spus că această clădire de mari dimensiuni ar merita să fie mai mult decât un garaj. Tot ea a fost cea care a rugat pe Regele Mihai, să încuviințeze transportarea Jeep-urilor de la Versoix la Săvârșin, lalolaltă cu întregul atelier auto. În anul 2017, atelierul și Jeep-urile au venit la Săvârșin”, se arată în prezentarea obiectivului, de pe site-ul oficial al domeniului.

La restaurare, a fost păstrată o parte importantă din elementele originale ale clădirii.

„Porțile de lemn de la Muzeul Regal al Automobilului sunt masive și atrăgătoare. Element important al piațetei Satului regal, ele se asortează cu arcul dublu de cărămidă (veche de un secol) de deasupra lor, cu varul alb, cu granitul cubic de pe jos și cu garnitura de burlane și jgheaburi din cupru. Toate țiglele de pe clădirile domeniului sunt originale și datează din anii 1850-1900.David Baxter a avut valoroasa inițiativă de a înlătura toate zidurile despărțitoare din interiorul clădirii, podeaua de ciment și tavanul (tot de ciment). El a dorit păstrarea bârnelor vechi la vedere și adăugarea marilor porți de lemn, rotunjite la partea superioară. A rezultat o clădire monumentală, care are 43 metri lungime (sala muzeului plus camera adiacentă)”, mai arată sursa citată.

Pe lângă Jeep-urile Regelui Mihai, mai puteți vedea și alte automobile inedite, dar și o trăsură.

„Între anii 2011 și 2017, până la venirea Jeep-urilor, muzeul automobilului nu a avut prea multe exponate. Au apărut, rând pe rând, trăsura Bran (numită astfel fiindcă a fost cumpărată cu 200 de lei din orașul Bran), Volvo-ul istoric, producție 1976, singura mașină originală a regelui rămasă din exil, apoi un Mercedes de colecție, din anul 1982”, conform savarsinregal.ro

Muzeul are pe pereți o expoziție de fotografie cu toate mașinile Regelui Mihai (1935- 2011), amplu documentată. În câteva zeci de tablouri cu ramă aurie și cu stema regală, este prezentată fiecare mașină în parte, cu imagini și text în românește și engleză). Tablourile sunt așezate în ordine cronologică, de la Fordul din 1935 (o mașină ca pentru copii), până la BMW-ul 7 pe care regele l-a condus din 2008 până în 2013.
Există, totodată, un volum pe aceeași temă publicat de Editura Curtea Veche, pe care vizitatorii îl pot găsi în Magazinul de Suveniruri.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns