Locuri din Banat

Muzeul unic în Banat. Istoricul unui loc în care sunt cinstiţi pompierii civili din zonă

Muzeul pompierilor „Florian” din Jimbolia a fost înfiintat în 1993, la initiativa Asociaţiei Pompierilor Civili Florian cu sprijinul Primăriei Jimbolia şi a Muzeului Banatului din Timişoara pentru a ilustra nobila activitate a pompierilor voluntari care luptau împotriva incendiilor. 

Distractie pe patine

Prima formaţiune de pompieri de la Jimbolia a apărut în anul 1875, cu 70 de membri şi zece muzicanţi. În 1902 a fost sfinţit drapelul donat de contesa Margareta von Csekonics.

RETIM

În 1927 se instalează postul telefonic nr.54, iar în 1932 se pune în funcţiune prima sirenă şi clopot electric.

Muzeul deţine obiecte şi dotări specifice formaţiilor voluntare de pompieri din Banat, în perioada anilor 1880 – 1970, care au aparţinut Formaţiei Civile de pompieri a oraşului Jimbolia, precum şi numeroase tablouri, fotografii, documente specifice, diplome şi trofee obţinute de pompierii voluntari la concursurile profesionale.

Una dintre vedetele expoziţiei este o maşină de pompieri produsă în Cehoslovacia, în anul 1952. O altă piesă de bază este pompa cu tractiune hipo. Poate fi admirată şi pompă manuală Knauft din 1890. La fel de valoroasă este şi motopompă Rosenbauer (1935).

În 1976, formaţiunea a fost dotată cu o autospecială SR 114 (Delfinul), realizată la Uzinele Mecanice Timişoara (UMT).

Tot în dotarea muzeului se află şi autospeciala ATI Roman carosat la Braşov, în anii 80. După Revoluţie, formaţiunea primeşte ca donaţie o autospecială Mercedes din Germania.

În muzeu se găsesc numeroase obiecte folosite de pompieri din Jimbolia de-a lungul timpului: trompetă de apel, sabia parade comandant, ambele din 1880, uniforme şi echipamente de mai bine de un secol. Felinare (1880), coifuri de paradă şi intervenţii (1880), precum şi drapel şi eşarfă de paradă (1902) sau albume de formaţie.

Sfântul Florian (protectorul pompierilor) a fost cetăţean roman şi a murit ca martir la 4 mai 304 în Lauriacum (azi Lorch în Austria). Florian a refuzat să se închine zeilor romani. Prima pedeapsă a fost pierderea slujbei, după care a fost exilat în localitatea care azi se numeşte Sankt Pölten în nord-estul Austriei. Nerespectarea exilulului şi ajutorul dat unui grup de creştini, îl va costa viaţa, el fiind de către romani tăiat de viu în bucăţi, după care a fost legat de o piatră de moară şi aruncat în râul Enns. Florian, sfânt în calendarul catolic, este sărbătorit de Biserica Romano-Catolică la 4 mai.

Sf. Florian este şi patronul oraşului Jimbolia şi ocrotitor împotriva incendiilor şi inundaţiilor. Statuia Sfântului Florian a fost înălţată înainte de 1866, în centrul Jimboliei, pentru a apăra localitatea de calimităţile care au afectat-o după colonizarea şvabilor. El a fost introdus şi în stema Jimboliei.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns