Oameni din Banat

Povestea jandarmului erou de la Reşiţa. A fost ucis de tâlhari pentru că a vrut să salveze salariile muncitorilor

monument-jandarm-erou-resitaPe locul în care jandarmul Nicolae Marcu şi-a dat viaţa a fost ridicat un monument

Dacă treceţi prin Reşiţa, în Valea Domanului, la intersecția DN 58 cu strada care duce spre „Hanul La Boierul” o să observaţi monumentul din imagine. Trebuie să ştiţi că a fost ridicat în cinstea unui jandarm, care a reuşit să impresioneze o întreagă comunitate cu sacrificiul său.

RETIM

Atacat de tâlhari

Este vorba despre o întâmplare, din urmă cu exact 100 de ani, când jandarmul Nicolae Marcu a fost trimis să însoţească trăsura care transporta circa 1.800.00 de coroane, banii pentru salariile muncitorilor de la căile ferate. Căruţa a fost atacată de mai mulţi tâlhari, iar singurul care a rămas să salveze banii a fost Nicolae Marcu. Jandarmul s-a luptat cu tâlharii până la moarte.

Fidelity by Iulius Mall

“Pe la orele două după amiezi, jandarmul N.Marcu a însoţit în trăsură pe trei oficianţi ai societăţii căilor ferate la Doman ca să distribuie salariul muncitorilor de la ocnele de cărbuni de acolo. La gura Sârnicului- unde drumul se pare a fi mai strâmt – oameni nesăţioşi şi râvnitori după câştig neleguit,din tuficul des de pe ambele părţi ale drumului au puşcat mai întâi asupra cailor dintre cari unul momentan a şi căzut, la ce vizitiul şi cei trei funcţionari săriră din caleaşcă. Vizitiul o tuli spre Doman, funcţionarii spre Recita; iar bietul Marcu conştiu de misiune sa, nu şi-a părăsit locul voind astfel cu orice preţ şă ţină în siguranţă plata muncitorilor în sumă de 180000 coroane, ce rămase în lada din trăsură. Astfel inainte de a fi orientat dincotro vin puşcăturile pânditorii nesăţioşi ascunşi în tufiş şi postaţi în trei locuri l’au precedat şi repetind, L-au nimerit pe sărmanul Marcu de mai multe ori. Lovitura mortală cum să vede i-a cauzat-o plumbul ce l’a nimerit în cap.  Totul s-a petrecut în decurs de nişte secunde în momentul nefericit când din întâmplare jandarmeria locală, a eşit la faţa locului, unde asemenea grăbind şi d-l protopretor Dr.Gropsoreanu, au constatat moartea jandarmului Marcu, care zăcea în un lac de sânge, asemenea şi caii crepaţi, iar lada cu bani furată”, scriau ziariştii de la Drapelul, în 24 iulie 1919.

Reşiţenii au fost extrem de impresionaţi de sacrificiul făcut de Nicolae Marcu. La înmormântarea lui au participat mii de oameni.

„În ziua înmormântării, 16 iunie la orele 5 d.a. se putea observa pe strada principală o mişcare neobicinuită, locuitorii din loc şi jur se strecurau în grupe dese pe strada principală, grăbind cu toţii spre spitalul societăţii căii ferate, unde împodobite cu flori, fusese pus pe catafalc regretatul jandarm român. Întreg oraşul luase un aspect de tot schimbat. Actul inmormântării a fost impozant. Numărul celor prezenţi a fost peste 6000 de suflete.

Între cei prezenţi am putut remarca: pe reprezentantul comandei militare franceze şi oficerii români, reprezentanţii oficianţilor de la branşele estabilimentelor de aici. Actul inmormântării l-au efeptuit Onoraţii

noştri parohi Bumbescu, Becnaz, Vida şi Belcea. Rămăşiţele pământeşti fură puse spre odihna vecinică, date la comanda d-lui Chira între salve de onoare”.

Omagiat, la 100 de ani de la eveniment

Vineri, 14 iunie 2019, exact la împlinirea celor 100 de ani, începând cu ora 10.45, în Valea Domanului, din municipiul Reșița, la intersecția DN 58 cu strada care duce spre „Hanul La Boierul”, Jandarameria Caraş-Severin îl omagiază pe eroul jandarm Nicolae Marcu, în memoria căruia este ridicat un monument în locul unde a fost ucis. Pentru a face mai bine cunoscut modul în care a fost ucis, jandarmii vor reconstitui scena luptei care s-a dat între Nicolae Marcu și tâlhari.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns