Locuri din Banat

Povestea nespusă a teatrului „vienez” din Banat, vechi de două secole, de o frumusețe rară

foto: Orasul lui Bucur

Are 205 ani și a fost, de la începuturi și până în zilele noastre, una dintre cele mai impresionante clădiri din tot Banatul, România și mai departe. Este primul teatru din istoria României, ridicat la exact 100 de ani după ce Banatul scăpa de sub robia otomană. De atunci și până astăzi, Teatrul Vechi din Oravița, botezat după numele lui Mihai Eminescu, poetul național, a încântat privirile vizitatorilor veniți din toată lumea pentru a-l vizita.

RETIM

Primul spectacol

Inaugurarea edificiului se amână din primăvară, în vară, în toamna lui 1817. Într-o zi de 5 octombrie, deși pe afiș scria 8, are loc prima piesă de teatru. Familia imperială, aflată într-un traseu transilvano-bănăţean, ajunge şi în ţinutul cărăşan şi almăjan și ia parte la reprezentația piesei în trei acte „Die beschämte Eifersucht”, „Gelozia umilită”, semnată de J. Franul von Weissenthurm. Potrivit documentelor vremii, banii strânși de pe urma spectacolului sunt donați către fondul săracilor.

Iulius Town

foto: Orasul lui Bucur
foto: Orasul lui Bucur

Al doilea spectacol

Francisc I de Habsburg-Lorena şi Carolina Augusta de Bavaria au asistat la cel puţin unul din cele două spectacole inaugurale, din loja „belle-étage”, loja din stânga cum priveşti din sală spre scenă. Semn că și pe atunci politica era politică o arată o opinie veche, în care se notează că familia imperială a participat de fapt doar al doilea spectacol. Aceasta ar fi refuzat prezenţa la cel dintâi pentru că i s-ar fi adus unele acuze anonime din partea comitetului de iniţiativă, că şi-ar fi însuşit ilicit sume din banii de colectă.

foto: Orasul lui Bucur
foto: Orasul lui Bucur

Atracție europeană pentru peste 100 de ani

Între 1817 și până în perioada interbelică, la teatrul din Oravița s-au pus în scenă sute, dacă nu mii de reprezentații teatrale de toate felurile. Toate trupele importante de teatru vin aici pentru a-și da concursul mai ales după 1918. Edificiul, considerat o bijuterie în stil baroc, este la fel cum a fost acum 200 de ani. Este copia fidelă, pe scară 1 la 6, a teatrului vechi din Viena, demolat între 1889 și 1890. Demolarea teatrului vienez nu face decât să-i sporească importanța punctului cultural din Oravița.

foto: Orasul lui Bucur
foto: Orasul lui Bucur

De ce poartă teatrul numele poetului național? Pentru că Mihai Eminescu și trupa acestuia, condusă de actorul Mihail Pascaly ai României Vechiului Regat, a prestat pe scena teatrului la 1868. O altă somitate a culturii românești care a concertat pe scena teatrului de o frumusețe rară este George Enescu, care a interpretat în fața publicului la 5 noiembrie 1931. În zilele noastre, teatrul din Oravița poate fi vizitat ca și muzeu. Din nefericire, aici nu se mai țin spectacole decât ocazional.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns