Rețete bănățene

Secretul celebrelor clătite bănățene Ana Lugojana, faimoase în toată lumea

foto: So Deliciousfoto: So Delicious

Sunt cunoscute nu doar în Banat sau în România, ci în toate colțurile lumii. Sunt delicioase, te îmbie cu o sumedenie de arome, texturi și gusturi, iar prepararea lor era până nu demult posibilă exclusiv la hanul cu același nume de lângă Lugoj. Bucătarii pricepuți însă au deslușit secretele clătitelor bănățene ca la Ana Lugojana, împărtășind rețeta cu noi toți.

RETIM

Iată de ce aveți nevoie pentru a prepara celebrele clătite bănățene:

Iulius Town

-8 clătite subțiri gata pregătite dinainte;

-250 de grame de brânză de vaci;

-5 ouă mari sau 6 medii;

-două plicuri de zahăr vanilat;

-200 de grame de smântână pentru frișcă cu 30% grăsime;

-250 de grame de zahăr;

-stafide;

-unt pentru vasul gratinabil.

Cum se prepară clătitele ca la Ana Lugojana

foto: So Delicious

Începem cu prepararea umpluturii. Brânza se amestecă cu un ou întreg, alături de 50 de grame de zahăr, stafidele, puțină coajă rasă de portocală (opțional) și o lingură de extract de vanilie sau un plic de zahăr vanilat. Sosul de vanilie renumit care se pune peste clătite se pregătește ușor. Se separă ouăle, iar gălbenușurile se mixează cu o lingură de extract de vanilie sau un plic de zahăr vanilat, alături de 80 de grame de zahăr și smântâna. 

Cu această compoziție se umplu clătitele, care se împachetează ca sarmalele. Odată pregătite, clătitele se așează într-un vas termorezistent uns cu unt, sau în vase mai mici pentru o porție de câte două clătite, la fel unse cu unt dinainte. Peste clătite se toarnă crema din gălbenușuri și smântână și se dă totul la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. 

În timp ce clătitele sunt în cuptor, se bat albușurile cu sarea, se adaugă zahărul rămas, 120 de grame, și se continuă să se bată până ce zahărul se dizolvă complet și se obține bezeaua fermă și lucioasă. După zece minute în cuptor, se scot clătitele și se adaugă deasupra bezeaua, iar întreaga compoziție se reintroduce în cuptor până ce bezeaua se caramelizează deasupra. Se servește imediat.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Un comentariu

  • Vasul în care se pun clatitele în cuptor, neaparat trebuie sa fie din inox, nu din ceramica! Secretul clatitelor sta în crema de vanilie cu smantana care trebuie sa ramana fluida nu coapta. ( Molnar’baci cel care le-a inventat asa le prepara, în vase de inox)

Lasă un răspuns