Locuri din Banat

REDISCOVER – Povestea dramatică a evreilor din Timișoara este acum online, într-un muzeu virtual

REDISCOVER – titlul proiectului UE în care Municipiul Timișoara a fost implicat împreună cu opt orașe din regiunea Dunării, începând cu anul 2018 – reprezintă redescoperirea și valorificarea patrimoniului evreiesc ascuns din regiunea dunăreană. Proiectul este implementat până la jumătatea anului 2021 ca parte a INTERREG – Programul Transnațional Dunărea, finanțat în mare parte din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

Fidelity by Iulius

Principalul produs pilot implementat la Timișoara este site-ul web Muzeul Virtual al Evreilor din Timișoara „Prim Rabin Dr. Ernest Neumann”. Acesta se dorește a fi o sursă digitală pentru toate aspectele legate de istoria şi patrimoniul cultural al evreilor din Timişoara, cu diverse secțiuni, despre istoria comunităţii, contribuţia acesteia la dezvoltarea economică şi culturală a oraşului, personalităţi marcante, religie şi obiecte de cult, patrimoniul cultural tangibil şi cel intangibil, materiale video și audio, precum şi informații despre activităţile desfăşurate de Comunitatea Evreilor din Timişoara.

RETIM

Materialele au fost puse la dispoziția Municipiului Timișoara cu titlu gratuit de Dna. Georgeta Neumann Herzfeld și de Comunitatea Evreilor din Timișoara. Website-ul va include și materiale video realizate în cadrul proiectului REDISCOVER. Un alt produs turistic pilot este HerStory – Timișoara evreiască din perspectivă feminină, material pus la dispoziția ghizilor turistici locali.

Pe parcursul proiectului au fost implementate diverse activități de promovare a patrimoniului cultural evreiesc local: organizarea unui Walkshop cu partenerii de proiect; inventarierea patrimoniului cultural evreiesc local; elaborarea portofoliului local al produselor turistice potenţiale privind patrimoniul cultural evreiesc; organizarea unui tur pilot al patrimoniului cultural evreiesc pentru ghizii turistici locali, realizarea unui clip de promovare a primului Festival Evreiesc local, Shalom Ierusalim, organizat în 2019; elaborarea unei Strategii comune de vizibilitate la nivel de parteneriat; organizarea a 4 expoziții având ca temă personalitățile evreiești locale, sărbătorile din calendarul ebraic, opera arhitecților evrei Lipot Baumhorn și Henrik Telkes; tipărirea unor broșuri despre patrimoniul evreiesc local; traducerea Cărții de bucate REDISCOVER, etc.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns