INEDIT

Replica unei ambarcațiuni cu care coloniștii germani au venit pe Dunăre, expusă la Timișoara

Forumul Democrat al Germanilor din Banat (FDGB) organizează a 16-a ediție a Zilelor Culturale ale Germanilor din Banat în perioada 2-4 iunie în Timișoara – în acest an sub motto-ul: “Împreună în Capitala Europeană a Culturii”.

RETIM

În program sunt prevăzute conferințe, concerte, expoziții, spectacole de teatru și de dans.

Fidelity by Iulius Mall

În 2 iunie sunt planificate printre altele, în premieră, în Timișoara expozițiile Istoria cotidiană a germanilor din Banat în secolul al XX-lea” și “Ulmer Schachtel” (Germania), o replică în mărime naturală a unei ambarcațiuni cu care strămoșii coloniștilor germani au venit pe Dunăre. Aceasta va fi expusă în Piața Unirii.
Vor mai fi expoziția Pictori germani bănățeni” la Muzeul Național de Artă Timișoara, cât și momentul comemorativ “Adam Müller-Guttenbrunn, Banatul și șvabii bănățeni” la Casa Adam Müller-Guttenbrunn din Timișoara.
 

În 3 iunie vor avea loc mai multe evenimente pe scena Operei Naționale Române din Timișoara precum discursuri festive, decernarea Medaliei de Onoare din Aur a FDGB lui Martin Roos, episcop emerit de Timișoara, decernarea Premiului “Stefan Jäger” Oanei Eremie și un intermezzo muzical, cât și un program cultural la Muzeul Satului Bănățean și Balul participanților. 

În 4 iunie va fi celebrată la Domul Sf. Gheorghe Liturghia pontificală de Iosif Csaba Pál, episcop de Timișoara, acompaniamentul muzical fiind asigurat de Franz Metz (orgă), corul “Exultate” al Domului și de Fanfara Șvabilor Bănățeni din Augsburg (Germania). 

În după-amiaza aceleiași zile va avea loc tot la Catedrala Romano-Catolică un concert cu Franz Metz (orgă) și Franz Tröster (trompetă). Alte evenimente prevăzute în 4 iunie sunt parada porturilor populare germane, o depunere de coroane la Monumentul “Crucificare”, spectacole de muzică și de dans în Piața Victoriei. Programul cultural se va încheia cu piesa de teatru Leonce și Leone” de Georg Büchner la Teatrul German de Stat (TGST). 

Numeroși oaspeți din țară și străinătate sunt invitați și la această ediție a Zilelor Culturale ale Germanilor din Banat printre care: viceprim-ministrul și ministrul de interne al landului Baden-Württemberg, Thomas Strobl, primarul orașului Ulm (Germania), Gunter Czisch, reprezentanți ai autorităților locale, reprezentanți ai Forumului, reprezentanți ai comunităților din orașele natale (Germania), germani bănățeni din România, Germania, Austria, Ungaria și Brazilia cât și ansambluri de dans, fanfare și grupuri în costume tradiționale din țară și străinătate.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns