Localitatea Anina, situată în vestul României, a reușit să păstreze o comoară importantă din perioada în care mina își desfășura activitatea în această zonă. Datorită fondurilor europene, puțurile miniere vor fi transformate în cel mai mare muzeu minier din țară, iar alături de acestea se găsesc vilele în care au fost cazați șefii minelor, care astăzi fie aparțin unor particulari, fie găzduiesc diverse instituții locale.
Printre cele mai cunoscute vile din acest lanț se află Vila Ferdinand, construită în apropierea puțului 1, punctul central al minei, unde se aflau inginerul șef și directorii minei. Data exactă a construcției sale nu este cunoscută, dar cel mai probabil a fost ridicată în perioada anilor 1870-1880.
„Nu putem spune cu certitudine când a fost construită, dar puțul 1 a fost finalizat în 1874, iar după doi-trei ani a fost construită și vila. Aceste vile, care au fost ridicate în apropierea puțurilor importante, serveau drept locuință și birou pentru inginerul șef și personalul minei. Au existat mai multe vile care au supraviețuit de-a lungul timpului: Vila Ferdinand era asociată cu puțul 1 și o altă vilă pentru Uzinele de Fier este clădirea unde se află acum Poliția Anina. Pentru puțul 2 exista o vilă care a fost transformată în Casa Pionierilor, iar pentru puțurile trei și patru exista o vilă care a fost transformată în Casa fotbaliștilor și care în prezent aparține unor particulari”, declară Cristian Mosoroceanu, un localnic pasionat de istoria minieră din Anina.
Vila unde regele și regina au servit masa
Aceste vile continuă să fie utilizate și în prezent, unele fiind încă în proprietatea administrației locale, iar altele fiind vândute către investitori privați. Vila Ferdinand, cu o istorie aparte, este cea mai renumită și se remarcă prin faptul că în anul 1926, Regele Ferdinand și Regina Maria au luat masa aici după o vizită la puțul 1 al minei.
Clădirea a suferit o perioadă de abandon, însă a fost cumpărată și renovată de către un om de afaceri local, Ghiță Izvenari, care a transformat-o într-o pensiune. În timp, vila a devenit un obiectiv turistic atrăgător. „Vila se află într-o stare excepțională datorită prietenului meu Ghiță. Întrucât se afla în ruină și începuseră deja să fure uși, geamuri și orice puteau. El a preluat-o și a reabilitat-o. Poartă numele de Ferdinand, pentru că în 1926, aici au luat masa regele și regina și o parte din reprezentanții guvernului, după o vizită la mină”, spune Nicu Șușară, ghid de turism local.
Omul de afaceri Gheorghe Izverani este mândru că Vila Ferdinand este în continuare vizitată de turiști din întreaga lume. Recent, aici a fost oaspete o artistă celebră din Japonia, care, când a zărit pianul vechi de peste 100 de ani din salonul vilei, nu s-a putut abține și a susținut un mic concert.
În acest an, este programată deschiderea muzeului mineritului de la Anina, astfel că, dacă ajungeți în această zonă, merită să alocați câteva ore pentru a vizita aceste obiective și a descoperi istoria locală. Anina oferă o perspectivă unică asupra moștenirii sale miniere și vă invită să vă îmbogățiți cunoștințele despre acest domeniu vital pentru dezvoltarea orașului.