Oameni din Banat

Se caută bucătari care să participe activ la valorificarea patrimoniului gastronomic local

Asociaţia CRIES-Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare invită bucătari din România să se alăture ediţiei din 2022 a proiectului „Gustul ca patrimoniu”, parte a programului LA PAS Timişoara, desfăşurat sub egida Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Provocarea constă în reinterpretarea în cheie locală a borşului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat în pericol.

RETIM

Asociaţia CRIES din Timişoara organizează în perioada 23-25 septembrie 2022 Festivalul LA PAS, în cadrul căruia lansează şi a patra ediţie a programului „Gustul ca patrimoniu”, care urmăreşte creşterea nivelului de conştientizare a publicului cu privire la importanţa hranei ca parte a patrimoniului imaterial. În activităţile şi proiectele LA PAS, implementat de CRIES începând cu 2018 în cadrul programului Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023, asociaţia dezvoltă activităţi de valorificare a patrimoniului gastronomic local.

Fidelity by Iulius Mall

„Am decis să dedicăm această ediţie a Gustului ca patrimoniu borşului ucrainean. Reţeta pregătirii preparatului era din anul 2020 depusă la UNESCO pentru adăugarea la lista patrimoniului cultural pe cale de dispariţie, dar procesul de luare a deciziilor a fost accelerat din cauza „impactului negativ” al invaziei Rusiei în Ucraina asupra tradiţiei preparatului, cum au menţionat oficialii UNESCO”, spune Mihaela Veţan, manager de proiect al programului LA PAS.

Bucătari pasionaţi de gastronomie artizanală din ţară sunt invitaţi să candideze pentru o reţetă de borş ucrainean, gătită în contextul gastronomiei locale din care provin. Ne propunem selectarea a 5 bucătari care vor avea posibilitatea de participare la Festivalul LA PAS în septembrie 2022 Timişoara, în vederea pregătirii unei reţete de borş împreună cu mai multe refugiate din Ucraina. Ulterior, aceştia vor propune propria reţetă de borş, care va fi gătită şi comercializată în restaurantele din România unde aceştia lucrează, pe parcursul lunii octombrie 2022. Asociaţia CRIES va contribui cu câte 10 vouchere per restaurant, ca metodă de susţinere financiară, astfel ca 50 de persoane vor putea degusta borşul gratuit.

Proiectul „Gustul ca patrimoniu” porneşte de la premiza complexităţii relaţiei dintre hrană şi cultură, de la problematica mâncării ca vector cultural într-o lume globalizată, punând în discuţie relaţia dintre gusturi şi valori, structuri şi moştenire sociale, şi urmăreşte cercetarea asupra practicilor legate de mâncare, mâncatul împreună, partajarea hranei, povestirile schimbate deasupra mesei şi celelalte ritualuri asociate cu hrana.

Criterii de aplicare la „Gustul ca patrimoniu”

Dosarul de aplicare trebuie să conţină:
– O scrisoare de intenţie privind participarea la proiect, din care să rezulte motivaţia aplicantului;
– Restaurantul unde lucrează bucătarul aplicant
– Informaţii despre parcursul profesional în domeniul gastronomic
– Un link către un portofoliu de mâncăruri (opţional)

Aplicaţia se trimite exclusiv online la adresa lapas@cries.ro, până la data de 2 septembrie 2022.

Fiecare bucătar dintre cei cinci selectaţi beneficiază de o decontare a cheltuielilor de drum la Festival, cazare (o noapte) şi 10 vouchere de borş, plătite pentru 10 consumatori din restaurantul în care bucătarul respectiv va găti ciorba de pe lista de patrimoniu UNESCO, reinterpretată în cheie locală.

Calendarul proiectului Gustul ca patrimoniu ediţia 2022:
până pe 2 septembrie 2022 – primire candidaturi bucătari
3 – 11 septembrie 2022 – jurizare propuneri
25 septembrie 2022 – participare la Festival şi la gătirea borşului ucrainean
29 septembrie – 12 octombrie 2022 – pregătirea propriei versiuni de borş
15 octombrie 2022 – oferirea voucherelor pentru restaurantele unde lucrează bucătarii câştigători

Proiectul face parte din Programul Cultural „Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” şi este finanţat de Municipiul Timişoara prin Centrul de Proiecte.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns