Locuri din Banat

Situația Băilor Neptun este din ce în ce mai gravă. Reprezentanții Herculane Project fac un nou apel

Băile Neptun, una dintre cele mai importante clădiri-monument din Băile Herculane, sunt în prag de colaps și toate eforturile de puse de arhitecții de la Asociația Locus, prin Herculane Porject, nu fac față vitezei cu care se degradează construcția.

RETIM

„S-a ajuns în punctul în care degradările extinse ale zidăriei necesită intervenții masive, care ies din sfera intervențiilor de punere în siguranță. Avem trei sectoare în prag de pre-colaps și la ultima vizită pe șantier am descoperit că fațada principală a unui sector de clădire s-a desprins de structura portantă a clădirii și se deplasează către stradă. Este mai mult decât un pericol, este o situație ce poate genera o stare de urgență. ? Aici regăsiți nota de constatare care atestă situația: https://herculaneproject.ro/nota-de-constatare/”, arată reprezentanții Herculane Project.

Fidelity by Iulius Mall

Aceștia spun că sunt necesare intervenții masive și că lucrările de siguranță care s-au desfășurat, nu mai sunt suficiente.

„Pe deoparte nu putem accesa fonduri guvernamentale sau europene pentru a face intervențiile atât de necesare (situația juridică ne împiedică) și pe de altă parte legea, așa cum este ea definită astăzi, nu ne permite decât intervenții reversibile de punere în siguranță/consolidare și NU restaurare. Baia Neptun se află în punctul în care necesită o restaurare, iar degradările apar tocmai din lipsa izolațiilor hidrofuge verticale și orizontale. Această degradare nu poate fi eliminată prin intervenții reversibile. Până acum tot ceea ce am făcut pentru Băile Neptun a fost cu sprijinul vostru și pentru asta vă mulțumim enorm, suntem însă departe de a strânge sume necesară pentru a face intervențiile de consolidare necesare împiedicării colapsului în zona de etaj”, spune cei de la Herculane Project.

În momentul de față s-au adunat 15.000 euro din suma de 60.000 euro necesară, conform devizului elaborat în primăvară.

„La solicitarea noastră de sprijin din partea Guvernului, singurul minister care încă nu a răspuns este din păcate Ministerul Culturii. Au răspuns cei de la Institutul Național al Patrimoniului, cărora le mulțumim pentru sprijinul acordat de-a lungul anilor. Aici regăsiți răspunsurile următoarelor ministere – Justiție, Dezvoltare, Lucrări Publice și Administrație, Mediu – https://herculaneproject.ro/noua-etapa-de-salvare-si…/ Concluzia este că aproape nimeni nu ne poate ajuta atâta timp cât această situație juridică persistă. Și ea va mai persista, întrucât numai în vară grupul infracțional ce a devalizat stațiunea a fost trimis în judecată. Noi credem că totuși așa cum am făcut-o în trecut, uniți, putem face intervențiile necesare. Vă rugăm să contribuiți financiar și haideți să le arătăm că se poate”, este apelul tinerilor arhitecți.

Cei care pot și vor să sprijine demersul lor, pot face donații accesând acest link

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns