În colecțiile Muzeului Național de Istorie a României se regăsește și un tezaur medieval de o valoare inestimabilă, care oferă o privire fascinantă în trecutul economic al Banatului. Acest tezaur, descoperit la Gelu, județul Timiș, aduce la lumină secretele vieții economice și sociale din perioada anilor 1479 – 1597, cuprinzând trecerea de la evul mediu târziu la epoca modern timpurie.
Descoperire întâmplătoare din anul 1964, în timpul lucrărilor de toamnă efectuate pe terenul agricol al localității Gelu, comuna Variaş, în locul numit „Selişte”, tezaurul cuprinde atât piese de podoabă din argint și aur (un cercel de tâmplă, o agrafă pectorală, o pereche de copci, o copcă mică, o pereche de paftale şi șapte nasturi), cât şi 900 monede medievale de argint. Obiectele erau depozitate într-un vas de cupru, vas mult deteriorat de lama tractorului.
Tezaurul de la Gelu este un exemplu remarcabil de atelier balcanic, compus dintr-un cercel, o pafta/pandantiv, o pereche de copci mică, o pereche de capete de centură, șapte nasturi și nici mai mult, nici mai puțin de 900 de monede de argint.
Aceste monede, emise între 1479-1492 și 1597, provin din locuri diverse, precum Polonia, Danzig, Swidnica, Prusia, Transilvania, Ungaria și Boemia. Descoperirea acestui tezaur a adus cu sine o importantă contribuție la înțelegerea, clasificarea și la identificarea unor piese care nu fuseseră publicate anterior.
Tezaur ascuns de teama unor schimbări militare și politice din vremea respectivă
Cu ajutorul acestui tezaur, istoricii au reușit să reconstruiască povestea unui proprietar care a fost probabil un reprezentant al clasei de mijloc, cum ar fi un meșter negustor, un țăran fermier, un orășean sau poate chiar un mercenar. Motivul ascunderii tezaurului poate fi legat de tulburările sociale, militare și politice care au afectat regiunea la sfârșitul secolului al XVI-lea, atunci când populația Banatului s-a alăturat luptei lui Mihai Viteazul pentru unificarea națională.
Gelu, localitatea din care provine acest tezaur, este situată în comuna Variaș, județul Timiș. Numele localității provine de la cuvântul maghiar „Varju,” care înseamnă „corb.” În trecut, localitatea a purtat denumirea de Dănciulești, dar aceasta a fost schimbată cu ocazia reformei administrative-teritoriale din 1925.
Variaș, sau Varias, este o localitate cu o istorie bogată, documentată încă din anul 1333, când apare pe un registru papal sub numele de Varijas. Localitatea a fost în posesia familiei nobiliare Maczedoniay în secolul al XV-lea și a avut diverse perioade de ocupație turcească și reînnoire prin populația sârbească și germană în secolul al XVIII-lea.