Oameni din Banat

Timișoreanul Horia Colibășanu, expediție pe al doilea cel mai periculos munte din lume

Horia Colibășanu se pregătește de o expediție nouă în Himalaya, în premieră românească. Va urca împreună cu Marius Gane în această primăvară pe Kangchenjunga (8586 m), al treilea vârf ca înălțime de pe planetă.

RETIM

Kangchenjunga este situat de-a lungul graniței dintre Nepal și India, într-unul dintre cele mai izolate locuri din Himalaya. În unele zile poate fi văzut și de la 110 kilometri depărtare, din India. Este încărcat de legende, fiind considerat lăcașul unui zeu ostil, credință întărită de vremea imprevizibilă și avalanșele frecvente. Statistic, este al doilea cel mai periculos munte din lume. Datele din 2021 indicau o rată a mortalității de 29,1 %, ceea ce înseamnă că 1 din 4 alpiniști care au încercat să îl urce și-au găsit sfârșitul. După prima ascensiune realizată în 1955 de o expediție britanică, au mai trecut 22 de ani până la o nouă reușită. Din respect pentru credințele localnicilor, niciun alpinist din primele două expediții nu a pus piciorul pe cel mai înalt punct al muntelui sacru, oprindu-se cu câțiva metri înainte de cota maximă.

Iulius Town

Pentru alpinismul din România încă reprezintă  o provocare majoră: a rămas singurul optmiar (munte de peste 8000 de metri) neurcat de români. Horia Colibășanu a mai încercat o ascesiune pe Kangchenjunga după 10 ani de la prima încercare. În 2012, a renunțat la ascensiune cu 100 de metri înainte de vârf. Un perete de stâncă nu a putut fi depășit la timp pentru întoarcerea în siguranță în ultima tabără.

La începutul lunii aprilie, sportivul din Timișoara va porni spre Nepal alături de Marius Gane, cu care anul trecut a făcut echipă în Dhaulagiri, alt optmiar dificil din Himalaya. Sportivii români vor face ascensiunea, ca de obicei, fără oxigen suplimentar și fără ajutor din partea șerpașilor.

Românul cu cele mai mari performanţe în alpinism: 23 de expediții internaționale

Horia Colibășanu a participat la 23 de expediții internaționale, fiind românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu opt “optmiari” urcați.

Stomatolog de profesie, Horia Colibășanu cucerea în 2014 Everestul, cel mai înalt vârf de pe Pământ.  Ascensiunea la 8.848 de metri altitudine fără oxigen suplimentar și fără ajutor din partea echipei de șerpași reprezintă o premieră națională dar și o realizare impresionantă la nivel internațional.

Este în continuare singurul român care a ajuns pe K2, Annapurna, Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculoși cinci munți din lume. A fost distins cu medalia de aur pentru Merit Sportiv din partea guvernului Navarrei și cu “Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009) din partea British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume. În 2017 a primit cea mai importantă distincție pe care o poate acorda președintele României: Ordinul Național “Steaua României”, grad de Cavaler.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns