Evenimente

Tunelurile și comorile subterane dintr-un oraș bănățean vor fi explorate și prezentate publicului

FOTO Exploratorii

În Reșița și în împrejurimile sale, există o bogată istorie a prospecțiunilor și exploatărilor miniere, cu numeroase lucrări subterane care au rămas adânc în pământ. Cu toate acestea, aceste vechi comori subterane sunt aproape necunoscute pentru comunitatea din Reșița în prezent. În plus, există tunelurile căilor ferate forestiere care acum zac părăsite și uitate.

RETIM

Asociația Speologică Exploratorii are un proiect prin care să aducă aceste minunate povești subterane la lumină și să le ofere o valoare educațională și culturală semnificativă.

Fidelity by Iulius Mall

„În cadrul proiectului, vom implica membrii comunității din Reșița în identificarea, explorarea și inventarierea acestor lucrări subterane după ce le vom asigura instructajul necesar pentru parcurgerea mediilor artificiale subterane și utilizarea echipamentelor specific în cadrul activităților educative. Vom realiza pentru prima dată un inventar și o bază de date completă al galeriilor și puțurilor de mina și tunelurilor CFF. De asemenea, vom realiza în GIS o hartă topografică a localizării acestor obiective subterane. La finalul proiectului, Reșița va deține un grup de oameni – cunoscători ai mediului subteran, un inventar al obiectivelor, o bază de date, o hartă topografică și imagini reprezentative din subteran ce vor fi mediatizate în comunitate”, anunță reprezentanții asociației.

Cine sunt Exploratorii

Asociația Speologică Exploratorii, o organizație neguvernamentală apolitică de drept privat, are o bogată experiență de peste 60 de ani în domeniul mediului și a desfășurat numeroase proiecte de succes în zona Caraș-Severin. Cu experiența acumulată și expertiza în identificarea și explorarea galeriilor de mină abandonate, au toate instrumentele necesare pentru a realiza acest proiect ambițios.

Fondată în anul 1961 și dobândind personalitate juridică din 1991, Asociația Speologică Exploratorii are o reputație solidă în comunitate și se bucură de încrederea locuitorilor din Reșița. La finalul proiectului, acesta nu va aduce doar date și hărți, ci și un grup de oameni instruiți în arta explorării subterane și o comunitate mai conștientă și mândră de moștenirea sa subterană.

Proiectul Asociației Speologice Exploratorii reprezintă o călătorie într-o lume subterană misterioasă și fascinantă, cu potențial deosebit pentru educație și cultură. Cu sprijinul comunității și angajamentul lor, Reșița va deveni un centru de cunoaștere și apreciere a istoriei subterane, cu o hartă detaliată și cu povești care vor rămâne vii pentru generațiile viitoare.

Dacă doriți să-i sprijiniți, puteți să o faceți și prin evenimentul sportiv „Alergând la pădure”, care prin ediția de anul acesta, din 28 octombrie, finanțează proiecte din mai multe domenii, tematicile sunt: MEDIU, EDUCAȚIE, SOCIAL.

Participanții pot alege să susțină una din cauzele înscrise în concurs iar fondurile acumulate în urma competiției din taxe de înscriere și donații vor fi folosite la implementarea proiectelor câștigătoare. Toți banii strânși se întorc înapoi în comunitate, înapoi la oameni.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns