Evenimente

Reamenajarea Pieței Victoria din Timișoara. Zeci de arhitecți se bat pentru premiul de 1,5 milioane de euro

Interes uriaș pentru concursul de proiecte de arhitectură care vizează reamanajarea Pieței Victoria din Timișoara. În concurs, la care premiul întâi este 1,5 milioane de euro, s-au înscris 30 de echipe de arhitecți.

Distractie pe patine

În perioada 13-15 octombrie, soluțiile propuse de aceștia vor fi jurizate, iar câștigătorul va fi anunțat luni, 16 octombrie. Primăria Municipiului Timișoara, împreună cu Ordinul Arhitecților din România (OAR), organizează acest concurs pentru a transforma Piața Victoriei într-un spațiu public modern, cu design unitar și cu amenajări peisagistice noi, de calitate.

RETIM

„Interesul pentru Timișoara este copleșitor: am primit 30 de propuneri de amenajare a Pieței Victoriei și a străzilor din jurul ei. Am invitat arhitecți din toată Europa la acest concurs, pentru că este cel mai bun mod prin care să transformăm acest spațiu într-un centru de oraș european, păstrând caracterul zonei. Săptămâna asta, juriul format din experți independenți veniți din 4 țări va stabili câștigătorii. Am trasat direcțiile cele mai importante în tema de concurs și la final, îmi doresc să văd o soluție de calitate ridicată, care să învigoreze și să pună în valoare Piața Victoriei, locul în care Timișoara a devenit primul oraș liber”, anunță primarul Dominic Fritz.

Concursul de soluții arhitecturale este cel mai bun instrumente de care o administrație locală dispune pentru a derula investiții în zone cu semnificație istorică, naturală sau arhitecturală deosebită sau pentru a construi spații și clădiri noi de înaltă valoare arhitecturală.

Prin acest instrument se garantează calitatea rezultatului, precum și transparența, egalitatea de șanse, tratamentul egal al echipelor care s-au înscris.

Dorințele și nevoile comunității timișorene trec prin trei filtre profesionale independente: (i) cel al experților care scriu tema de concurs, (ii) cel al profesioniștilor care răspund cerințelor de temă prin soluțiile propuse și (iii) cel al juriului, care analizează și selectează cea mai bună soluție ofertată.

Piața Victoriei face parte din culoarul de 3 piețe centrale din Timișoara, alături de Piața Libertății și Piața Unirii. Aceasta nu a avut parte în ultimele 3 decenii decât de intervenții mici, reparații sau amenajări minore. Primăria Timișoara dorește ca cea mai importantă piață a orașului să fie pusă în evidență după modelul marilor orașe europene: cu respect față de istorie și patrimoniu, cu spațiu pentru oameni și cu amenajări verzi generoase. Promenadele „Corso” și „Surogat”, precum și monumentele și elementele simbolice ale pieței trebuie protejate, conservate și puse în valoare.

Proiectul de amenajare vizează Piața Victoriei, Piața Huniade, parcarea adiacentă, perechea de străzi Alba Iulia – Mărășești (până la linia de tramvai), străzile conexe Pieței Victoriei, precum și conexiunile cu parcurile Civic, Justiției, Catedralei și Central.

Concursul este organizat de Ordinul Arhitecților din România (OAR) și a fost deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană. Contractul de servicii de proiectare va fi atribuit concurentului câștigător al concursului, în urma unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, conform regulamentului de concurs.

PREMIILE ACORDATE

Premiul I Valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare – 1.500.000 EUR, fără TVA (7.415.850,00 LEI)

Premiul II 30.000 EUR, fără TVA (148.317 LEI)

Premiul III 15.000 EUR, fără TVA (74.158,50 LEI)

Mențiunea I 7.500 EUR, fără TVA (37.079,25 LEI)

Mențiunea II 7.500 EUR, fără TVA (37.079,25 LEI)

JURIU

Juriul concursului a fost alcătuit din specialiști cu experiență internațională, fiind cooptați experți arhitecți și urbaniști din patru țări, precum și reprezentanți ai autorității contractante (AC): arh. Ana Sverko (HR), arh. Maria Chiara Pozzana (IT), arh. Maruša Zorec (SL), urb. Gruia Bădescu (RO), arh. Dragoș Oprea (RO), arh. Ciprian Silviu Cădariu (RO), arh. Gabriel Almăjan – Reprezentant AC (RO), arh. Monica Sebestyen (RO) și viceprimar Ruben Lațcău – Reprezentant AC.

CALENDARUL CONCURSULUI

  • 9-12 octombrie – Analiză formală proiecte (verificare comisie tehnică)
  • 13-15 octombrie – Jurizare proiecte
  • 16 octombrie – Anunț oficial câștigător și publicarea rezultatelor (conferință de presă cu juriul)
  • 16-17 octombrie – Publicarea galeriei de proiecte pe site-ul oficial al concursului
  • Data limită depunere contestații: 10 zile de la publicarea rezultatelor în SEAP

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns