duminică, aprilie 5, 2020
Oameni din Banat

Uimitoarea poveste a fotbalistului bănățean care a făcut marcaj la Maradona

Iosif Rotariu s-a născut pe 27 septembrie 1962, în localitatea Prigor, în judeţul Caraş-Severin, şi a debutat la 19 ani pentru Poli Timişoara.

Se întâmpla în în 1981, într-un meci cu Universitatea Craiova. „Am venit la Poli de la Nera Bozovici, după ce am fost remarcat la un amical între cele două echipe. Un merit deosebit l-a avut Emanoil Miţaru”, a spus Rotariu.

După cinci ani petrecuţi la Timişoara, în 1986, „Roti” a fost transferat la Steaua Bucureşti, echipă care tocmai se încununase cu Cupa Campionilor şi care era la momentul schimbului de generaţii.

„În acel sezon am retrogradat cu Poli şi trebuia să ajung la Dinamo. Au venit cei de la miliţie cu contractul, dar am mai aşteptat până la finele campionatului. Atunci au venit cei de la Steaua, unde am fost dorit de Ion Alexandrescu şi Valentin Ceauşescu. Acesta a făcut numai bine fotbalului. Era aproape de noi, era ca un prieten şi ne rezolva toate problemele”, a mai declarat Rotariu.

A jucat pentru roş-albaştri şi finala Cupei Campionilor, din 1989, pierdută de Steaua în faţa celor de la AC Milan (0-4).

„A fost cel mai frumos moment, să joci pe Nou Camp, în faţa a 100.000 de spectatori”, a adăugat Roti. A fost printre primii jucători români care au plecat în străinătate după căderea comunismului. În 1990, avea oferte de la Pisa, Atletico Madrid, Monaco, Anderlecht, dar a semnat cu turcii de la Galatasaray Istanbul. A jucat doi ani la „Cim Bom Bom”, iar apoi a mai făcut un sezon la Bakirkoyspor.

Foto gsp.ro

Italia 90 şi întâlnirea cu Maradona

Roti a debutat la echipa naţională în 1988, la meciul Olanda-Romania (2-0). Unul din cele mai importante meciuri jucate pentru tricolori a fost cel de la Campionatul Mondial din Italia, în 1990, când Iosif Rotariu a fost însărcinat să facă marcaj la Diego Maradona, în meciul România-Argentina. Avea 28 de ani şi era momentul de vârf al carierei sale.

„Probabil că eu am fost în cea mai bună zi, iar Maradona în cea mai slabă. Cred că el a fost cel mai mare jucător din toate timpurile”, a mai spus Roti.

În 1994, Iosif Rotariu a revenit la Timişoara, la CFR, apoi la Poli, care activa în liga secundă. A ajuns din nou la Steaua, pentru două sezoane. Finalul de carieră îl prinde la Extensiv Craiova şi FC Bihor Oradea.

„Mai aveam contract cu Steaua un an, iar eu aveam 36. Am vrut să revin la Poli să ajut oraşul. Puteam să mai joc până la 39 de ani”, a încheiat Roti.

Iosif Rotariu a câştigat patru campionate şi patru Cupe cu Steaua, şi o Cupă a Turciei. A strâns 265 de meciuri în Divizia A.

 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns