INEDIT

Un român a brevetat o invenție care protejează animalele de companie de zgomotul petardelor

Arădeanul Cosmin Ișfa a dezvoltat o invenție ingenioasă menită să protejeze animalele de companie de zgomotul puternic produs de petarde și artificii. Dispozitivul, sub forma unei căciuli prevăzute cu căști, a fost brevetat și înregistrat la OSIM, iar inventatorul caută acum finanțare pentru a produce dispozitivul în serie, arată radiotimișoara.ro

RETIM

Auzul extrem de sensibil al animalelor îi expune la stres și disconfort în fața zgomotelor puternice, cum ar fi cele generate de artificii sau petarde. Cosmin Ișfa a luat inițiativa de a dezvolta o soluție practică pentru această problemă, creând căciulițe echipate cu căști adaptate dimensiunilor și caracteristicilor fiecărui animal. Materialul impermeabil al căciulițelor este lavabil, iar dispozitivul oferă atât funcții pasive, prin utilizarea unui material fonic de protecție, cât și funcții active, inclusiv comenzi vocale, transmisii bluetooth și monitorizare GPS.

Iulius Town

Cosmin Ișfa explică pentru radiotimisoara.ro că dispozitivul are două moduri de funcționare: unul pasiv, care reduce zgomotul prin intermediul bureților și plasticurilor din căciulițe, și unul activ, care permite transmiterea de comenzi vocale, redarea de muzică prin bluetooth și monitorizarea GPS. Această combinație asigură o protecție ridicată, de până la 95%, iar dispozitivul este echipat cu baterii cu o durată de viață de până la doi ani.

Ideea invenției a luat naștere în momentul în care Cosmin Ișfa a observat suferința unui cățel speriat de petardele de Anul Nou. Cu dorința de a veni în ajutorul animalelor și conștientizând lipsa unui dispozitiv de protecție dedicat, inventatorul a depus dosarul pentru brevet în doar câteva săptămâni.

Căciulițele cu căști nu sunt destinate doar protejării animalelor de zgomotul provocat de artificii și petarde, ci pot fi utilizate și în alte situații precum uscătorul de păr, zgomotul de la drujbe sau aspiratoare. Dispozitivul poate fi adaptat pentru diverse rase de câini și pisici, precum și pentru alte animale, inclusiv cai, vaci sau oi. Estimarea de producție indică un preț de aproximativ 20 de euro per dispozitiv.

Cosmin Ișfa, în vârstă de 50 de ani, antreprenor și pasionat de inovație, deține și alte patru brevete înregistrate la OSIM, două pentru a ajuta persoanele cu dizabilități și două pentru îmbunătățirea autoturismelor.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns