Oameni din Banat

Valeriu Sepi, legendarul căprar de la Phoenix, la prima expoziție după moartea “fratelui” său Nicu Covaci. “Fie să renească”

Artistul Valeriu Sepi, percuţionist în trupa Phoenix, designerul coperţilor discurilor Phoenix din perioada comunistă, şi-a expus picturile la Galerei 28 din Timișoara. Este prima expoziție după moartea lui Nicu Covaci, bunul său prieten, pe care l-a numit mereu “frate”.

RETIM

„ Noi am devenit ca fraţii, pentru că mama lui Nicu şi tată-miu au fost iubiţi, erau împreună. Eu cu Nicu stăteam, aşadar, în aceeaşi casă. Dacă s-ar fi întâmplat o căsătorie între ei, noi am fi fost fraţi vitregi. Dar ei nu s-au căsătorit. S-au şi despărţit mai târziu”, spunea Valeriu Sepi.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

În expoziția de la sunt 22 de lucrări, care au fost realizate de-a lungul anilor, pe mai multe continente.

“E o expoziție în care am adus câteva lucrări care sunt din jurul lumii, ca inspirație și ca realizare. Am dat titlul <Fie să renească>, pentru că sunt momente din viața fiecărui om când trebuie să renască, adică devi o persoană care începe un alt ciclu. Nu e o renaștere din punct de vedere religios, ci începi un nou ciclu, nu o nouă viață. Așa sunt toate tablourile. Această expoziție este și un omagiu adus fratelui meu Nicolae Covaci, și aș spune: Fie să renască cei ce har au, curățiți prin jar, din cenușa-i proprie, din propriul scrum, astăzi ca și mâine, pururi și acum. Mă gândesc întotdeauana la Nicu. Sunt lucrări vechi, sunt lucrări noi, sunt lucrări de inspirație continentală și intercontinentală, sunt lucrări care au iz asiatic, sunt lucrări cu iz brazilian, dar și lucrări cu rădăcini în România. Unele sunt făcute în Singapore, altele în Brazilia, iar altele în Transilvania sau Banat, după cum a fost să fie drumul călare pe inspirația respectivă”, a declarat Valeriu Sepi.

Artistul se pregătește de un mare eveniment în 2025. “Va urma o mare expoziție retrospectivă, la împlinirea vârstei de 80 de ani”, a spus Sepi.
Valeiu Sepi a absolvit Facultăţii de Arte a Universităţii de Vest, în anii 70, însă, la revenirea în ţara natală a dorit să facă şi masterul. Aşa se face că s-a înscris din nou la Arte şi şi-a terminat studiile, în 2016. Sepi a expus de-a lungul anilor în România, Germania, Brazilia, Australia, Malaezia, Indonezia, Nepal, Thailanda sau Singapore.

Viaţa lui Valeriu Sepi

La începutul anilor ’70, legedara formaţie Phoenix a fost nevoită să renunţe la repertoriul occidental şi, pentru a putea rămâne pe piaţa epocii comuniste, a cotit-o spre un inedit stil etno-rock. În concertele pe care le susţinea, trupa, în frunte cu Nicu Covaci, avea pe scenă un instrument aparte. Este vorba despre tradiţionala capră – acel obiect arhaic românesc folosit de colindători în perioada dintre Crăciun şi Anul Nou.

Omul din spatele caprei era Valeriu Sepi, un artist desăvârşit despre care s-a vorbit prea puţin. A fost unul dintre oamenii de bază ai trupei Phoenix şi nu s-a dezis niciodată de proiectul dus mai departe de Nicu Covaci. Valeriu Sepi a participat la marile concerte susţinute de Phoenix după Revoluţie, chiar dacă el venea atunci tocmai din îndepărtatul Singapore, acolo unde artistul a trăit vreme de un sfert de secol. Valeriu Sepi a decis să revină în Timişoara pentru totdeauna.

 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns