Locuri din Banat

VIDEO Clipul viral care prezintă „drumul care unește românii” și trece și prin Banat

(FOTO/VIDEO – www. viatransilvanica.ro) Cei de la Tășuleașa Social au publicat, zilele trecute, un video de prezentare pentru Via Transilvanica, traseu de drumeții tematice din România, cu o lungime totală de 1.262 de kilometri, care începe la Putna, Suceava, străbate 10 județe și se termină la Drobeta Turnu‑Severin. Drumul promovează diversitatea culturală, etnică, istorică și naturală a Transilvaniei, Bucovinei și Banatului montan. Clipul s-a viralizat rapid și a strâns mii de comentarii de apreciere „pentru drumul care îi unește pe români”

RETIM

Via Transilvanica, în Banat

Terra Banatica este cel mai lung tronson al Via Transilvanica, măsoară 256 de kilometri, de la Porțile de Fier ale Transilvaniei, până pe Valea Cernei, și este împărțit în 13 rute: Bucova-Marga; Marga-Oțelu Roșu; Oțelu Roșu-Caransebeș; Caransebeș-Poiana; Poiana-Gărâna; Gărâna-Secu; Secu-Reșița; Reșița-Iabalcea; Iabalcea-Canton Coșava; Canton Coșava-Prigor; Prigor-Crușovăț; Crușovăț-Prisăcina și Prisăcina-Valea Cernei. După ce l-au luat la pas, voluntarii de la Tășuleasa Social au pus cap la cap toate informațiile culese și impresiile avute și le-au prins în Ghidul Drumețului pe Via Transilvanica. Iar pe lângă descrierea fiecărei rute în parte, exploratorii Terra Banatica au făcut și o pledoarie frumoasă pentru întreaga regiune:

Fidelity by Iulius Mall

„Terra Banatica este denumirea în latină a Banatului, o regiune a țării noastre cunoscută în două feluri: Banatul istoric și cel românesc. Banatul istoric, numit și «țara dintre râuri», este delimitat la nord de râul Mureș, la vest de Tisa, la sud de Dunăre la est de râul Cerna, împreună cu munții Godeanu și Țarcu, închizându-se de Porțile de Fier ale Transilvaniei din Munții Retezat. Treimea vestică aparține astăzi Serbiei, o părticică în Ungaria, iar în România acoperă două treimi. Banatul românesc este cel care se identifică în cea mai mare parte cu județul Caraș-Severin (la care se adaugă și zona Orșovei), Timiș și Arad.  

 Banatul Montan este cel străbătut și de Via Transilvanica, traseu ce intră pe la Porțile de Fier ale Transilvaniei în județul Caraș-Severin, traversând o parte a Țării Gugulanilor, străbătând sălașele din munții și dealurile parcurilor naționale cu păduri seculare, întâlnind Nera cu umbrele ei răcoroase și canale de captare a râulețelor de munte, vechi și pline de mușchi verde, electrizant.  

Caraș-Severin este județul cu 15 minorități etnice (români, maghiari, germani, croați, sârbi, romi, cehi, slovaci, ucraineni, ruși lipoveni, turci, bulgari, evrei, polonezi și italieni), fapt ce stă ca exemplu pentru conviețuirea pașnică și păstrarea limbii și obiceiurilor fiecărei comunități în parte, arătate/întâlnite la fiecare sărbătoare a locului, sau la ruga satului.  

Terra Banatica, imensul bazin hidrologic în care se adună apele de pe toate vârfurile de munte, va rămâne în mintea drumețului ca fiind locul unde va dori să se reîntoarcă. Este tărâmul râurilor repezi, poienilor magice cu flori colorate, stâncilor ascuțite de gri dorian, peșterilor misterioase și morilor de apă, tărâmul fermecat al pădurilor seculare de fag și al apelor termale, al satelor fantomă sau al pemilor dispăruți. 

În această zonă predomină frumusețea naturii, pădurile, micile sate cu sălașurile specifice, puține localități sau orașe mari prin care se trece, însă cu bănățeni primitori, răchia lor, liniștea locurilor și graiul bănățan.  

256 de kilometri de liniște, civilizație puțină, semnal prost, dar șansă de a medita în siguranță prin pădurile dese sau poienile cu miresme de flori. Traseele sunt lungi, întinse, ce invită la descoperiri interioare și exterioare nenumărate și pot fi parcurse în siguranță, neamenințați de nimeni și nimic.  

Terra Banatica este țara unde s-au născut multe povești ce așteaptă să fie povestite de vântul ce foșnește printre multitudinea de flori colorate, cimbrișorul lămâios sau fagii de sute de ani. Locul ce te invită să revii, te cheamă înapoi!”.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns