INEDIT

VIDEO Marbling – metoda antică și inedită de vopsire a hârtiei sau a țesăturilor, predată în Banat

Centrul Mansarda din Reșița a selectat 12 tineri care participă în 24 martie 2021, începând cu ora 17ºº, laWorkshopul Marbling, facilitat de Daniela Lupșan, consilier pentru tineret. Cursul este gratuit și este adresat tinerilor.

RETIM

„Marbling este procesul de vopsire a hârtiei sau a țesăturilor pe suprafața unei soluții de celuloză, oarecum ca uleiul pe apă. Vopselele plutitoare sunt transformate în modele. Apoi, capturăm modelul, designul realizat, așezând o bucată de țesătură sau hârtie în partea de sus a vopselei pentru a transfera lucrarea pe materialul nostru de lucru. Fiecare design este unic, oricât ne-am dori, nu se poate replica. Pe cât este atât de ușor, pe atât este de magic!”, arată organizatoarea.

Fidelity by Iulius Mall

Marbling, Suminagashi la japonezi sau Ebru la turci, cum mai este cunoscută, reprezintă o formă de artă antică răspândită pe tot globul. Datează din cărțile arabe care aveau coperte de cărți marmorate. Participanții vor descoperi tehnica tradițională și meditativă a picturii pe apă.

„Poate cuvântul „tradițional” pare prea serios dar tinerii se vor convinge că tehnica de Marbling este chiar potrivită pentru acest secol. Vom experimenta împreună, în mod practic să realizăm pe hârtie, într-un timp foarte scurt, proiecte de înaltă calitate. Vom avea la îndemână materiale speciale care vor face munca plăcută, vom lucra cu o paletă de culori luminoase și moderne pentru un aspect contemporan.”, spune Daniela Lupșan.

Marbling poate fi și un prilej bun de meditație. Simplul act de a aplica picături de vopsea peste suportul din baia de marbling și de a vedea cum interacționează culorile, cum se amestecă între ele, este relaxant și dă satisfacție. Fiecare lucrare este o adevărată piesă de artă unică.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns