Locuri din Banat

27 de case din patru sate bănățene au fațade noi, datorită celor 500 de voluntari de la Acasă în Banat

Un festival de fapte bune, sute de oameni cu suflet mare care au venit să dea o mână de ajutor micului sat din Banat, tone de materiale și de alimente, acesta ar fi pe scurt rezumatul celor trei zile de Color the Village, ediția din acest an.

RETIM

A șasea ediție a evenimentului a avut loc în acest sfârșit de săptămână în satul Altringen, din comuna Bogda, județul Timiș. Peste 500 de voluntari, din țară și străinătate au participat în cele trei zile de eveniment, vârful de participare fiind în ultima zi, când 400 de voluntari unici au lucrat pe 25 de șantiere deschise concomitent.

Iulius Town

Voluntarii au lucrat efectiv la 27 de case, inclusiv fosta școală din Altringen. Dintre acestea 17 gospodării au fost în Altringen, 7 în Bogda, 2 în Sintar și una în Comeat. Însă, pentru a da un plus comunității, a fost refăcută complet împrejmuirea la parcul de copii din Altringen, a fost renovată stația de autobuz și monumentul german din sat.

Cea mai dificilă casă inclusă în proiect este cea a unei femei în vârstă ce locuiește în satul Sintar, unde decizia a fost ca toată casa să fie renovată, interior și exterior. Aici au fost făcute ample reparații structurale, reparații la acoperiș, s-au refăcut tavanele prăbușite, înlocuit ferestrele, s-a făcut o amplă igienizare și deratizare. Pentru finalizarea acestui proiect umanitar echipa Acasă în Banat va reveni la Sintar în perioada următoare.

În cazul unei gospodării din Altringen compusă din două case, s-au făcut intervenții ample la acoperișuri și mai este necesară o zi pentru a finaliza lucrările. Aproape toate casele au fost abordate integrat și s-a lucrat nu doar la fațada de la drum ci și la cele laterale, pridvoare, anexe, garduri, porți, fântâni etc. Cele mai rapide intervenții au durat numai șase ore și au fost realizate de echipe de câte 20 de voluntari.

Cu toate că evenimentul principal s-a încheiat, echipa de proiect va continua lucrul pe toată perioada verii, iar în luna iulie va fi organizată o nouă acțiune de voluntariat în care vor fi zugrăvite încă 3 case până la atingerea obiectivului propus, vor fi finalizate casele începute, se vor face retușuri și îmbunătățiri acolo unde este necesar, se vor monta ancadramente și obloane.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns