Evenimente

Acțiune de voluntariat pentru salvarea morilor din Răcășdia și pentru a pune în valoare patrimoniul local

Sâmbătă, 18 martie 2023, va avea loc o acțiune de voluntariat la cele două mori din Răcășdia, în colaborare cu primăria locală și comunitatea din zonă. Evenimentul este deschis tuturor iubitorilor de patrimoniu și de frumusețile satului bănățean și are ca scop protejarea și punerea în valoare a acestor obiective istorice.

RETIM

Cele două mori, Moara din Vârtop și Moara din Sat, sunt amplasate pe râul Vicinic și sunt singurele care au supraviețuit dintr-un șir de 9 mori care existau în urmă cu un secol în această zonă. Moara din Vârtop este bine conservată, funcțională și îngrijită de proprietari, în timp ce Moara din Sat este abandonată de câțiva ani și este în pericol să dispară definitiv.

Fidelity by Iulius Mall

Intervenția voluntarilor se va concentra în principal pe Moara din Sat, care se află într-o poziție centrală în raport cu centrul satului, accesibilă și cu rol de exemplu pentru comunitatea locală. Lucrările de întreținere vor include reparații capitale la acoperiș, zugrăvire, tratament a pieselor de lemn, revopsirea pieselor metalice ruginite, amenajarea extensivă a zonei înconjurătoare și ecologizare, defrișarea vegetației excesive și decolmatare a canalului de alimentare cu apă.

Programul intervenției este următorul:

  • 08:00 – 09:00 – primirea voluntarilor, pregătirea șantierului
  • 09:00 – 13.00 – prima parte a intervențiilor
  • 13:00 – 14:00 – pauză de masă
  • 14.00 – 17.00 – a doua parte a intervențiilor
  • 17.00 – închiderea șantierului, plecarea voluntarilor

Cei care doresc să participe la această acțiune de voluntariat sunt invitați să completeze formularul de înscriere disponibil pe link-ul: https://forms.gle/6qjjn2NcCp6fnTc8A.

Pentru susținerea evenimentului, cei interesați pot face donații către Asociația Acasă în Banat, menționând „Pentru morile de la Răcășdia”. Donațiile pot fi făcute în lei sau euro, iar detaliile sunt disponibile mai jos:

Donații în LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801 Donații în EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801 SWIFT/BIC: BTRLRO22 Revolut: 0748918091 PayPal: acasainbanat@gmail

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns