Evenimente

Ambasada SUA celebrează, la Timișoara, 25 de ani de parteneriat strategic cu România

Ambasada SUA, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al României – Unitatea Arhive Diplomatice, cu Agenția Națională de Presă Agerpres și în colaborare cu Universitatea din Craiova, vă invită la evenimentul de lansare a expoziției fotografice itinerante „Noi, Poporul/We the People” care celebrează aniversarea a 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre Statele Unite ale Americii și România. 

RETIM

DATA:           Vineri, 30 septembrie 2022

ORA:              17:00

LOCAȚIE:     Piața Unirii, Timișoara

Evenimentul de lansare va include vizionarea expoziției în Piața Unirii, urmată de deschiderea oficială care va avea loc la Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara din Piața Unirii, începând cu ora 17:30Directorul Bibliotecii Județene Timiș “Sorin Titel” Tudor Crețu va introduce vorbitorii după cum urmează: Directorul Muzeului Național de Artă Timișoara Filip Adrian Petcu; Primarul Municipiului Timișoara Dominic Fritz; Președintele Consiliului Județean Timiș Alin Nica; Atașatul Cultural al Ambasadei SUA William O’Connor.

Fidelity by Iulius Mall

„Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic” este un eseu fotografic, tematic, care explorează relațiile diplomatice, de securitate, economice, culturale dintre poporul român și cel american. Această colecție de interacțiuni între cele două națiuni ilustrează faptul că Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite și România este accesibil tuturor. Este o expoziție care surprinde pe larg interacțiunile dintre cele două popoare, încă de la începutul Parteneriatului Strategic în anul 1997. Cele 150 de fotografii cuprinse în această expoziție creează un cadru personal pentru Parteneriatul Strategic, din trecut și din prezent, și oferă posibilitatea de a experimenta prietenia și colaborarea între cele două popoare, într-un nou mod.

Expoziția se axează pe tema „Noi, Poporul”/ “We the People” care este faimosul preambul al Constituției Statelor Unite și întruchiparea legăturilor umane care formează punți de înțelegere și cooperare între popoare. Diplomația și prietenia bilaterală de succes se bazează pe aceste legături și pe valorile comune pe care le înglobează. Cunoscutul jurnalist, corespondent și ulterior diplomat american Edward R. Murrow spunea, despre rolul esențial al legăturilor dintre oameni: „Elementul cu adevărat esențial în schimburile internaționale îl reprezintă această ultimă distanță de un metru, rămasă între interlocutori, care poate fi depășită prin contact personal, atunci când o persoană îi vorbește celeilalte”.

Agenția Națională de Presă Agerpres a contribuit cu un număr de 20 de fotografii din fluxul de fotografie și din Arhiva Fotografică Agerpres. De asemenea, Unitatea Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a contribuit cu un număr de 13 fotografii.

Expoziția fotografică va fi prezentă în Timișoara și în alte orașe, pe parcursul unui an, după cum urmează:

Timișoara – 27 septembrie, 2022 – 24 octombrie, 2022

București – 26 octombrie, 2022 – 6 decembrie, 2022

Sibiu – 8 decembrie, 2022 – 10 ianuarie, 2023

Cluj-Napoca – 11 ianuarie, 2023 – 7 februarie, 2023

Iași – 8 februarie, 2023 – 7 martie, 2023

Constanța – 9 martie, 2023 – 6 aprilie, 2023

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns