Deta, un orășel de 4.000 de locuitori, situat la 43 de kilometri de Timişoara, nu are prea multe atracții turistice. Un ștrand termal, deschis doar în sezonul de vară, biserica romano-catolică construită în stil gotic, în 1900, Muzeul Orașului, Muzeul Pompierilor, ori Casa Ferch, deținută de austriecii Margit şi Roman Renner. Ei se ocupă de târgurile de Crăciun şi de Paşte de la Deta, aşteaptă oaspeţi în casa lor transformată în pensiune, organizează diverse evenimente şi, pe lângă toate astea, mai au şi un mic muzeu dedicat maşinilor de epocă.
Ei bine, Deta se poate lăuda cu o destinație pentru pasionații de turism gastronomic, care a devenit din ce în ce mai popular și în România. Obiectivul de care vorbim este Taverna lu Sale, un restaurant sârbesc deschis încă din anul 2018.
E un loc special în oraș, încă puțin cunoscut în Timișoara, dar care ocupă locul întâi când vine vorba de reiview-uri primite de restaurante din toată zona Detei.
Pe Google, restaurantul are 4,8 din 5 stele. Majoritatea cometariilor sunt pozitive, oamenii laudă mâncarea, servirea, ambientul și curățenia. Raportul preț-calitate este unul bun.
“Taverna lu’ Sale a luat naștere ca o afacere de familie, unde accentul a fost pus încă de la bun început pe calitate, ospitalitate și bună dispoziție. Misiunea noastră a fost și este transpunerea clienților într-o călătorie, unde aroma, gustul și textura preparatelor vor cuceri toate simțurile. Taverna lu’ Sale este, fără îndoială, un loc învăluit de dragoste, amintiri plăcute și multă implicare. Situat în Deta, restaurantul nostru este ca sanctuar al bunului gust, care prin fiecare clipă scursă, se va adânci tot mai mult în inimile voastre. Fie că gustul vostru poftește la un preparat ales atent, la o băutură fină care să dea ton dispoziției sau poate la un desert cuceritor, noi ne vom asigura că veți avea parte de toate acestea. Ori”, spun proprietarii restaurantului, pe internet.
Sună pompos, sau nu, realitatea este că Taverna lu Sale, ascunsă undeva la marginea orașului, pe strada Anton Kratzer, lângă un fost sit industrial abandonat, arată spectaculos încă de afară. Casa e amenajată și decorată ca-n povești, cu tot felul de brizbrizuri și butaforie.
Interiorul e amenajat în stil rusitic. Pare mai de grabă un muzeu etnologic, cu multe obiecte vechi, colectate din gospodăriile oamenilor, de la târguri ori de la antichitate. Mobilier e din lemn masiv și chiar și zidurile au poveștile lor. Există un acvariu uriaș cu pești exotici, iar pe lângă zona de restaurant propriu zis există și un salon de vinuri. De asemenea, vara e deschisă și terasa. După un gard de nuiele e un ștrand unde deocamdata se plimbă în voie trei struți. Vă pot smulge măcat un zâmbet.
Încă de la intrare veți auzi muzică sârbească. Așa că aici găsiţi experienţa culinară în cel mai pur stil sârbesc, de la pleșcavițe, la tot felul de grătare.
Pentru călătorii care ajung în zonă, le amintim că la nouă kilometri de Deta este Banloc, unde se află Castelul Regal, construit în 1759, dar care se află într-o semiparagină, iar la 14 kilometri este Mănăstirea de la Partoș.
Va mulțumim pentru cuvintele frumoase și descrierea de vis !Cu Respect
Vă mulțumim din suflet????????????????