luni, mai 17, 2021
Locuri din Banat

Banatul va avea în sfârșit un Muzeu al Revoluției așa cum îl merită, în valoare de peste 15 milioane de euro

La mai bine de 31 de ani de la Revoluția care a pornit de la Timișoara, orașul eliberării României de sub comunism nu are un muzeu dedicat evenimentului. Din fericire, Ministerul Culturii a lansat de curând o licitație prin care încearcă să caute proiectant și asistent tehnic, pe perioada lucrărilor, pentru viitorul muzeu.

Obiectivul se va numi oficial “Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989”. Potrivit datelor oferite de către instituție, acesta va costa într-o primă fază puțin peste 6.000.000 de lei, adică 1.5 milioane de euro pentru proiectare și fazele incipiente ale proiectului inițiat de Ministerul Culturii.

Potrivit proiectului lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, „cele 2 componente ale contractului sunt: a) Proiectare, cu următoarele faze: – Elaborare studiu de fezabilitate (SF), inclusiv elaborarea tuturor documentațiilor pentru Planul Urbanistic Zonal și PUZ propriu-zis, precum și obținerea tuturor avizelor și aprobărilor pentru acesta. În cadrul SF se vor elabora: Studii pentru definirea experientei muzeale (proiectare si specificatii tehnice), conceptia muzeala si continutul stiintific, expertiza tehnica pentru structura si instalatii, studiul geotehnic și ridicarea topografica, auditul energetic, studiul istoric – arhitectural-urbanistic, relevee pentru toate specialitatile, elaborare S.F., inclusiv intocmirea Devizului General); – Elaborare P.A.C. (Proiect pentru Autorizarea Executarii Lucrarilor de Construire), P.O.E. (Proiect de Organizare a Execuţiei Lucrarilor) si documentaţii pentru obţinerea tuturor avizelor necesare; – Elaborare P.T.E. (Proiect Tehnic de Executie), inclusiv D.E. (Detalii de Executie) pentru toate specialitaţile: structura, arhitectura, instalaţii, inclusiv Plan SSM; – Elaborare proiect post-executie, respectiv documentatie de tip „as built”; – Certificat de performanta energetica a cladirii. b) Asistenta tehnica din partea proiectantului”.

Întregul proiect va costa mult mai mult, fostul ministru Bogdan Gheorghiu estimând un cost de până la 15 milioane de euro pentru acest muzeu. Fiind printre cele mai așteptate muzee din Timișoara și din România, Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989 urmează să fie amenajat la Garnizoană, în Piața Libertății din orașul de pe Bega.

foto: Dani Anamariei

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns