Chiar dacă poate nu este cel mai impresionant castel din Banat, Castelul Nakó din în centrul orașului Sânnicolau Mare are o poveste uluitoare. Construit în anul 1864, de contele Kálmán Nakó, în stil neoclasic, despre castel circulă o serie de povești și legende demne de basme. Castelul înconjurat cu arbori de esență rară atrage și astăzi interesul turiștilor și istoricilor.
Cum a apărut Castelul Nakó
Nakó este maghiarizarea numelui Nacu, proprietar al castelului, care provine dintr-o familie de aromâni greci, stabiliți în Banat. Frații Hristu și Chiril Nacu făceau parte dintr-o familie nobiliară importantă. Cei doi au cumpărat domeniul de la Sânnicolau Mare, în 1781, iar în 1864 s-au apucat de ridicarea castelului.
Comorile dispărute ale Castelului Nakó
Clădirea este păzită de un turn în stil medieval cu 99 de încăperi. În castel exista odată o bibliotecă ce număra peste 5000 de volume, dar și picturi, mobilă, statui, porțelanuri și scrisori rare, unele de la Ferenc Deák, Franz Liszt și Richard Wagner.
Toate aceste valori inestimabile din incinta castelului au dispărut imediat după Primul Război Mondial, atunci când Banatul s-a aflat sub ocupație sârbească, iar mai apoi franceză. După conflictul armat, castelul a găzduit priima școală agricolă din România, iar în 1941 a devenit sediu legionar, după care cazarmă-depozit de armament.
Castelul este în prezent locul muzeului orașului Sânnicolau Mare, dar și a Casei de Cultură a urbei din vestul Banatului. Citiți aici povestea pe larg a castelului bănățean.