Evenimente

Cel mai hulit și amendat artist grafitti din Timișoara, YCRE, care a “măzgălit” zidurile din oraș, la prima expoziție oficială

Există mereu o discuţie între linia fină dintre artă şi vandalism, între graffiti şi street art, despre arta stradală care naşte contradicţie şi conflicte. În marile oraşe din lume, zidurile intră pe mâinile artiştilor de street-art, care le tranformă în veritabile opere de artă.

RETIM

Street Art a ajuns şi în Timişoara, în 2011, când a avut loc prima ediţie a festivalului internaţional FISART. Iniţiatorii proiectului, Sergio Morariu – care a locuit 15 ani în Peru, şi artista Corina Nani, duc, în fiecare an, lupte grele pentru a găsi ziduri şi spaţii libere în oraş.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Nu toți timişorenii apreciază însă inscripţiile apărute pe ziduri tocmai renovate, nu sunt pe placul tuturor măzgăliturile realizate de unii artiști. Așa se face că la um moment dat cel mai vânat grafer de către polițiștii locali a fost artistul care se semnează YCRE. A și fost încătușat, a și fi fost amendat de nenumărate ori. Ei bine, YCRE, care nu a expus vreodată în contextul unei galerii de artă, se află în fața primei apariții publice.

“Practica lui YCRE provine din cultura graffiti, o zonă de exprimare liberă care adesea contestă normele instituționale și redefinește limitele spațiului public prin acte de vandalism ce evoluează treptat într-o estetică recognoscibilă. Cu o abordare care oscilează între protest și creație, YCRE aduce în discuție modul în care o intervenție graffiti poate fi efemeră și radicală, dar și cum se poate transforma într-o practică artistică personală și consecventă”, spun organizatorii expoziției personale a lui YCRE, care va avea loc vineri, 4 octombrie, la galerie Lapsus.

În afara tradițiilor academice sau a sistemelor instituționalizate de educație artistică, YCRE a început să experimenteze în stradă, utilizând materiale improvizate – de la markere confecționate din cremă de pantofi până la lavabilă reciclată, el a găsit moduri de a se exprima în peisajul urban. Această estetică low budget reflectă o formă de rezistență față de consumismul artistic, un manifest împotriva dependenței de resurse și un gest de utilizare creativă a materialelor de uz cotidian.

“Expoziția personală a lui YCRE explorează tensiunea dintre artă și vandalism, dintre public și privat, efemer și permanent, cultural și individual. Vă invităm să reflectați asupra modului în care intervențiile stradale pot deveni expresii ale unei viziuni artistice și asupra procesului prin care aceasta devine, sau nu, acceptată ca parte din cultura contemporană”, mai spun cei de la galeria Lapsus.

Proiectul este finanțat de Primăria Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns