Locuri din Banat

CFR face primul pas pentru a închide „Semmeringul Banatean”, celebra cale ferată turistică din Banat

De duminică, CFR Călători închide parțial circulația pe calea ferată Oravița-Anina, limitând-o doar la zilele de weekend, fapt ce a stârnit nemulțumirea autorităților locale.

RETIM

”În perioadele 12.12.2021-31.03.2022 și 01.11-10.12.2022 circulă  în zilele de V, S, D, iar în zilele de L, Ma, Mi, J circulă cu ordin special. Circulă permanent în perioada 01.04-31.10.2022” este anunțul celor de la CFR.

Fidelity by Iulius Mall

Reprezentanții Primăriei Anina au transmis un comunicat de presă prin care contestă decizia CFR și arată că aceasta va duce la distrugerea căii de rulare, ceea ce ar fi primul pas pentru închiderea liniei pentru care se fac demersuri să fie inclusă în patrimoniul UNESCO.

„Din decembrie, trenul Oravița-Anina și retur va circula doar în weekend, fiind primul pas spre închiderea liniei. Iar demersurile Primăriilor din Anina și Oravița pentru a include linia în patrimoniul UNESCO vor rămâne fără obiect. Linia de cale ferată Oravița-Anina nu mai are nevoie de prezentare. E unică în România și remarcabilă în sud-estul Europei. Are toate caracteristicile unui brand al Banatului Montan, al României. Și este și o linie rentabilă.

După estimările reprezentanților infocentrului din Anina, pentru ianuarie-octombrie 2021 pe ruta Oravița-Anina și retur au fost aproximativ 30.000 pasageri, majoritatea turiști. În aceste condiții, circulația limitată doar la zilele de weekend în perioada de iarnă ar avea ca efect cert distrugerea căii de rulare din cauza oxidării sau blocarea în cazul căderilor intense de zăpadă. Din experiența unor situații similare ar fi primul pas spre închiderea liniei. Consecințele ar fi grave. S-ar pierde un brand valoros, ar fi afectat turismul în zonele Anina, Oravița, Valea Minișului și s-ar irosi demersurile deja efectuate pentru includerea acesteia în patrimoniul UNESCO”, se arată într-un comunicat transmis de Primăria Anina.

Nu este pentru prima dată când CFR încearcă să închidă acest tronson. Ultima decizie în acest sens a fost anul trecut când CFR Călători a anunțat că trenul va mai circula doar în urma unor rezervări. După o întreagă campanie a presei locale și a administrațiilor locale din zonă, cei de la CFR au renunțat la decizie.

Calea ferată Oravița–Lișava–Anina a fost inaugurată la 15 decembrie 1863, fiind prima cale ferată montană (și a patra construită) de pe teritoriul actual al României. Traseul este supranumit „Semmeringul Banatean” datorită asemanarii dintre acesta şi calea ferată „Semmering ” din Austria, construită intre anii 1845-1854. Se poate face o paralelă atât privind însusirile tehnice între aceste două linii ferate cât şi între peisajul montanistic pe care îl străbat.

Linia ferată Semmering are o lungime totala de 40 Km între Glognitz-Mürzuschlag) pe o diferenţă de nivel de 388 m; la noi este o diferenţă de nivel de 340 m pe o lungime de 34 km. Acolo au fost construite 15 tunele, iar aici 14 tunele. Cel mai înalt viaduct al căi ferate Semmering are 47m, viaductul Jitin are 37 m. Deosebirea mare constă în lungimea tunelurilor. Cel mai lung are 1428 m, în timp ce pe linia Oraviţa-Anina cel mai lung este de 660 m (Gârlişte).

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns