Toamna este sezonul preferat al celor care iubesc natura și gusturile autentice din pădure. După o ploaie bună și câteva zile mai calde, pădurile din Banat devin adevărate comori pentru culegătorii de ciuperci. Hribii, gălbiorii și iuțarii, sau mai rarele crăițe, sunt vedetele sezonului, iar dacă știi unde să cauți, te poți întoarce acasă cu coșul plin de bunătăți.
Mai jos aveți o listă cu cinci dintre cele mai frumoase locuri din Banat unde poți merge să culegi ciuperci chiar în acest weekend, plus câteva sfaturi ca să recunoști cele mai populare trei soiuri din zonă fără să te „strici” la stomac… sau la minte! Unde găsești cele mai bune ciuperci în Banat?
Pădurea Nădrag (județul Timiș)
La poalele munților Poiana Ruscă, în apropiere de Făget, se întinde o pădure bogată, umedă și liniștită, perfectă pentru hribi. Aici, după câteva zile de ploaie, apar adevărate „insule” de ciuperci. Localnicii spun că cei mai frumoși hribi se găsesc spre poienile dinspre Ruschița.
Munții Semenic (Caraș-Severin)
Zona dintre Gărâna, Brebu Nou și Crivaia este un paradis pentru culegătorii de ciuperci. Pădurile dese de fag și molid sunt pline de hribi și gălbiori. În weekend, e ușor să întâlnești oameni cu coșuri pline și zâmbete pe fețe, iar pe seară poți încheia ziua cu o ciorbă de ciuperci la una dintre pensiunile locale, dacă nu ai avut noroc „pe teren”.
Valea Bârzavei
Între Reșița și Anina, pădurile care coboară spre lacurile de pe Valea Bârzavei ascund multe locuri bune pentru cules ciuperci. Iuțarii și gălbiorii se găsesc din abundență în poienile umede, iar mirosul de mușchi și pământ reavăn face din orice drumeție o adevărată plăcere.
Poiana Mărului – Muntele Mic
Pe potecile care urcă spre Muntele Mic, poți da peste „cercuri” întregi de gălbiori, mai ales în zonele luminoase. Aerul curat, priveliștea și liniștea fac din această zonă o alegere excelentă pentru o zi de relaxare… cu scop gastronomic!
Pădurea de la Surduc
Dacă ești din Timișoara și nu vrei să mergi prea departe, Surducul este o variantă optimă, fiind accesibil de pe autostradă. În pădurea de lângă lac, gălbiorii și hribii apar frecvent după o ploaie zdravănă. În plus, poți combina culesul cu o zi de picnic lângă lac.
Cum recunoști cele mai populare ciuperci din Banat
Hribii (Boletus edulis)

Sunt cei mai apreciați și, totodată, cei mai ușor de recunoscut. Au o pălărie mare, cărnoasă, maro, cu o textură catifelată, iar piciorul este gros și albicios, ca un butoiaș. Carnea e albă și nu se colorează atunci când o tai. Cresc în păduri de fag sau brad, mai ales după ploaie. Hribii sunt excelenți prăjiți în unt sau uscați pentru iarnă, dar și ca ingredient principal în cea mai gustoasă zacuscă din cămara de iarnă.
Gălbiorii (Cantharellus cibarius)

Mici, aurii și foarte parfumați, gălbiorii sunt ușor de recunoscut datorită formei lor în formă de pâlnie. Mirosul lor e plăcut, ușor fructat. Spre deosebire de ciupercile galbene toxice, gălbiorii nu au lamele adevărate dedesubt, ci pliuri moi care coboară pe picior. Cresc în grupuri, mai ales în luminișuri și pe lângă mușchi. Sunt extrem de aromați și stau la baza celor mai delicioase omlete din câte poate mânca omul.
Iuțarii (Lactarius deliciosus)

Sunt ușor de observat datorită culorii portocalii și a cercurilor concentrice de pe pălărie. Când îi rupi, lasă un lichid portocaliu, iar gustul e ușor picant. Se găsesc în păduri de conifere, printre ace și frunze. Sunt foarte buni la grătar, pe plită cu sare și nimic altceva, sau murați.
Ai grijă ce pui în coș!
Dacă nu ești sigur de „comestibilitatea” unei ciuperci, mai bine las-o unde o găsești. Unele specii toxice seamănă foarte bine cu cele comestibile, așa că este recomandat să mergi prima dată cu cineva care are experiență la cules. Poți verifica oricând ciupercile la un centru micologic din orașele mari, sau poți cere sfatul unui culegător local. Nu uita, orice ciupercă din pădure este comesbitilă cel puțin o singură dată…
sursa foto: Facebook.com – Elena Topor






