Oameni din Banat

Cine sunt oamenii extraordinari care colorează satele Banatului. Sute de voluntari se adună, repară și zugrăvesc casele bătrânilor

În luna iulie anul trecut, Eftimie Murgu, satul în care sunt 22 de mori de apă, unic în România, a fost luat cu asalt de mai bine de 200 de voluntari care au dat culoare fațadelor gri și deteriorate.

Distractie pe patine

”Colour the Village” a pornit de la o idee foarte simplă. Încă din 2018, asociația „Acasă în Banat” anunța că în vară peste 30 de case din satul Eftimie Murgu (Rudăria) din Caraș Severin vor fi zugrăvite și reabilitate în cadrul unui proiect de anvergură în care vor fi implicați deopotrivă voluntari și locuitori ai comunei. Proiectul este unul unic în România din toate punctele de vedere. Ca perioadă de acțiune propriu zisă, prevedea doar câteva zile și coopta atât voluntari, cât și locuitorii comunei, proprietari ai caselor și administrația locală.

RETIM

”Cum va arăta Eftimie Murgu după aceea? Va fi un sat colorat, plin de viață, un sat reînnoit, de care locuitorii lor vor fi mândri, iar turiștii îl vor vizita cu plăcere”, spunea la anunțul proiectului președintele asociației „Acasă în Banat”, Radu Trifan.

”În momentul în care am văzut ce forță extraordinară are o echipă care vrea să renoveze o casă ne-am gândit de ce nu am putea noi să ajutăm un sat, o comună, o comunitate întreagă, și cum am putea face acest lucru. Ne-am gândit că cel mai bine ar fi să ajutăm persoanele nevoiașe sau cu diferite probleme sociale, să le renovăm casele, în acest caz pe exterior. Ideea acestui Festival al Faptelor Bune, Color the Village, a fost de a promova zona Almăjului și a Banatului Montan, de a interveni într-o zonă cu potențial turistic, dar care mai are nevoie de ajutor.”, spune timișoreanul.

„Acasă în Banat” a considerat că pentru această comunitate fațada este importantă, pentru că este o carte de vizită, pentru că definește identitatea locului. Turiștii care vin văd acele mori și pleacă, comunitatea nu rămâne cu nimic, nu este un turism sustenabil care să producă valoare într-o zonă care are foarte mult de oferit.

”A urmat un plin proces de descoperire pentru că nu știu ca altcineva să fi făcut ceva similar. Au fost multe probleme, multe necunoscute, multe dificultăți, dar în același timp am găsit și soluții și am scos-o la capăt. Pot să spun că sunt foarte mândru de voluntarii care au muncit. Rezultatul se vede și în comunitate, e cu adevărat o satisfacție uriașă pentru noi. Cumulat am fost peste 250 de persoane, unii au venit doar o zi, dar sunt și cei care au venit câte trei sau patru zile, deci numărul de ore pe care efectiv l-au lucrat a fost foarte mare”, povestește Radu.

Asociația a făcut un apel public, unii au venit organizați, au fost și câteva companii care s-au alăturat inițiativei, însă majoritatea au fost persoane care au venit din proprie inițiativă. Toți aceștia pe lângă nucleul de voluntari mai dedicați care vin la mai toate acțiunile, în timp mulți devenind și membri ai asociației. Proiectul Color the village a fost și depus într-un concurs de proiecte și a fost printre cele opt câștigătoare din cele 103, care au câștigat o finanțare de 10.000 de euro de la un producător de bere din Timișoara, bani cu care asociația a cumpărat un microbuz. Un alt producător a făcut o donație de vopseluri, iar primarul și echipa din comună au fost foarte deschiși la tot ce a presupus proiectul, sprijinind cu logistică și cazare. Practic, voluntarii au zugrăvit fațadele și renovat fațadele acestor case, păstrând și punând în valoare elementele arhitecturale și decorațiunile originale.

”Pentru voluntari, sentimentul cel mai frumos a fost la final, când au văzut efectiv cum arăta fiecare casă unde au lucrat. Acum, când am terminat prima ediție a acestui proiect unic, ne gândim deja la următoarea ediție Color the Village.  A ieșit foarte bine și credem că ar fi păcat să nu îl continuăm anul viitor.”, spunea după ”Color the Village” 2019, Radu Trifan.

„Am ieșit afară din curtea noastră, ne-am dus să ajutăm câte un bătrân neputincios”

Nicoleta și Radu Trifan sunt fondatorii Asociației „Acasă în Banat”, un ONG care are ca scop promovarea și valorificarea patrimoniului cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănăţean, să redescopere adevăratele valori: oameni buni şi gospodari, case frumoase şi poveştile lor. Asociația a venit ca ceva firesc, spune Radu, după ce familia a cumpărat o casă în satul Valeapai, în Caraș Severin. Cumpărată în ideea de a o transforma într-o casă de vacanță, căsuța, cu arhitectură specifică zonei din arealul Vaii Pogănișului, construită în anul 1850 era deteriorată semnificativ.  Nu au găsit la momentul respectiv meșteri, așa că s-au apucat să o renoveze singuri. Cu timpul au ajuns să facă totul pe cont propriu și și-au dat seama cât de importanți sunt oamenii care au avut experiențe similare și cât de valoros este un ajutor real, necondiționat.

”Ne-am apucat să restaurăm acea casă, am început să învățăm ușor, am început să ne implicăm în comunitatea de acolo când am văzut că sunt persoane care locuiau în niște condiții incredibile pentru noi, veniți de la oraș. Am ieșit afară din curtea noastră, ne-am dus să îi ajutăm ici-colo pe câte unul, am format câte o echipă și așa am făcut primele noastre acțiuni în care ne-am dus punctual la câte un bătrân neputincios, am făcut curățenie în casă, am zugrăvit, cu un minim de cheltuială, nu ne permiteam mai mult, și am văzut rezultatul care se poate obține într-o zi. Un rezultat uriaș pentru o persoană care nu a mai fost vizitată de ani de zile de cineva, câtă bucurie, câtă satisfacție pentru noi. Ne-am dat seama că vrem să continuăm, am făcut toate formalitățile pentru a înființa asociația, ne-am apucat de treabă, asta în paralel cu locurile noastre de muncă”, spune președintele Asociației.

Radu este economist, a lucrat în massmedia și publicitate 10 ani. Avea două locuri de muncă în acel moment, Nicoleta avea și ea un serviciu foarte solicitant, doi copii. Puținul timp liber care le mai rămăsese îl petreceau reparând casele altora. Radu a renunțat la serviciu pentru a se ocupa de asociație, a decis, spune el, să dea o șansă asociației, atunci când a văzut că cele mai multe case vechi din Banat fie sunt transformate, fie se degradează și apoi sunt efectiv demolate, iar în locul lor apar case moderne. Un semnal de alarmă că se pierde identitatea Banatului. La scurt timp după ce ONG-ul a luat ființă, au început să apară și primele fapte bune. Concret, pe pagina de Facebook a asociației au fost mediatizate, pe rând, cazurile unor localnici care locuiau în case care aproape se dărâmau. Ideea era de a face un apel la ajutor, astfel încât, într-o singură zi, acele persoane neajutorate să aibă parte de o minune.

”Deja sunt foarte multe persoane care apelează la noi, foarte mulți care vor să se implice însă nu găsesc un mod de a se organiza. Cred că acesta este de fapt rolul nostru, nu suntem specialiști nici în zugrăvit, nici în reparat dar îi aducem pe cei care se pricep, pe cei care vor să ajute, îi punem pe toți la un loc, ne adunăm ți ajutăm”, explică Radu.

”Reacția ei a fost la căldura casei a fost de neprețuit”

Ca asociație, prima acțiune a fost la Șoșdea, comuna Măureni, în județul Caraș Severin, la un tată care rămăsese singur cu opt copii. Echipa l-a ajutat să își izoleze casa. La Șemlacu Mare, acolo unde a avut loc cea de-a șasea acțiune, a fost însă momentul în care Nicoleta și Radu și-au dat seama ce forță poate avea o astfel de inițiativă. Asociația a făcut apel la voluntari pentru a ajuta doi bătrâni, Persida (92 de ani) și Avram (96 de ani), ce locuiau într-o casă afectată de inundații. Curtea a fost curățată, au fost construite un gard și o poartă nouă, a fost făcută o alee și au fost plantate flori, iar casa a fost zugrăvită pe interior.

”Când ne-am dus acolo și ne-am trezit că la apelul nostru au venit peste 50 de persoane nu mi-a venit să cred că nu mai aveai unde să parchezi pe uliță, oamenii veniseră mai devreme decât anunțasem și deja făceau treabă, înainte chiar ca eu să ajung. Acolo ne-am dat seama ce se poate face și de atunci la fiecare acțiune pe care o organizăm vin minim 30-40 de persoane”, povestesc cei doi soți.

Au o abordare foarte realistă, spun ei, fiecare om este important și în felul acesta au reușit să își aducă aproape 20 de persoane care au devenit și membri ai asociației, dar și voluntari neînscriși în asociație. 20-30 de persoane sunt nucleul ce reușește să se activeze la o intervenție, cum o numesc ei. Pe lângă acțiunile publice membrii asociației preiau donații și acordă o mână de ajutor și în alte situații.

Impresionant a fost și cazul unei femei de 71 de ani, din satul Ersig, comuna Vermeș. Tanti Lenuța locuia într-o casă care se prăbușea. Comunitatea i-a dat o rulotă veche în care să stea.

”Era foarte frig, nu-și putea permite să plătească curentul și când ne-am dus acolo ne-am dat seama că e nevoie practic să reconstruim casa. Am făcut trei intervenții, am reușit să refacem casa și am mutat-o pe bătrână înapoi. Reacția ei la căldura casei a fost de neprețuit.”, povestește Radu.

În primul an de activitate s-au renovat 14 case, la care se adaugă cele 34 făcute la Eftimie Murgu. Intervențiile variază de la o simplă zugrăvire în interior și schimbat soba, reparat coșul de fum și adus un frigider până la cazuri în care s-a reconstruit o casă de la trei pereți.

”Procesul e dificil pentru că primim foarte multe cereri, facem o selecție, oricât de dur poate părea, nu putem ajuta pe toată lumea. Este complicat să aflăm toate detaliile despre fiecare caz pentru a ne face o idee. Nu e ușor pentru că sunt și cei care nu vor să se ajute și oricât i-ai ajuta nu obții niciun rezultat”, spune Radu Trifan.

”Ca să îți păstrezi busola trebuie să fii foarte bine motivat”

Nicoleta și Rafu Trifan rămân însă motivați. Dacă vechiul sediu al asociației, căsuța lor de la Valeapai, a stârnit un interes deosebit, intrând în circuitul turistic alternativ și primind numeroși vizitatori și voluntari din țară și străinătate, acum se pregătesc de casă nouă. Sediul este amplasat într-o clădire istorică din zona Iosefin, din Timișoara.

”Necesită foarte multă implicare, e un domeniu în care dacă nu faci lucrurile din convingere și din inimă nu ai cum să mergi mai departe, mai devreme sau mai târziu te doboară gândurile sau problemele care apar. Trebuie să abordezi lucrurile foarte deschis, foarte pozitiv, trebuie să fii tu tot timpul persoana care promovează acest spirit pozitiv. Ca să îți păstrezi busola trebuie să fii foarte bine motivat. E clar că satisfacția pe care o avem este cea care ne dă energie să continuăm însă există și problema financiară cpentru că niciodată nu ai suficiente fonduri. Dar, chiar dacă ne lipsesc banii dacă avem forța de muncă și materiale putem face chestii fantastice.” își încheie Radu Trifan povestea.

Pentru această vară Asociația pregătește o nouă ediție ”Color the Village”, alegând să intervină în comuna Racovița din județul Timiș. Obiectivul este același: vor fi zugrăvite 30 de case, în 3 zile.

”Deși se află destul de aproape de Timișoara, aici se păstrează foarte multe case cu o arhitectură tradițională. Este o bijuterie a Banatului care merită ajutată și promovată!”, spun cei de la ”Acasă în Banat”.

Asociația este prezentă pentru al doilea an consecutiv și la maratonul „Timotion”. Proiectul ”Color the Village” – ediția 2020 – este unul din cele 23 înscrise în program și pentru care participanții vor putea alerga. Pentru a vă înscrie în cursă și a alerga pentru Asociația Acasă în Banat trebuie să vă înregistrați pe platforma www.timotion.ro, să alegeți cursa sau cursele la care doriți să luați parte și să selectați ”Color the Village”. De asemenea, puteți face o simplă donație pentru proiect accesând pagina https://www.timotion.ro/proiecte-2020/acasa-in-banat-color-the-village/. Tot aici veți găsi mai multe detalii despre ”Color the Village” 2020.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns