Locuri din Banat

Cum arăta un loc celebru din Timișoara când era plin de copaci și de verdeață. Zona a fost pavată complet FOTO

Piața Libertății din Timișoara a fost transformată odată cu reabilitarea centrului istoric. Odată cu reabilitarea zonei, scuarul din Piața Libertății, altădată o zonă cu multă verdeață, a fost reamenajat și transformat într-o piață de evenimente.

RETIM

Unul dintre principalele obiective din Timișoara este Piața Libertății, în care ajungi pe traseul cuprins între Piața Unirii și Catedrală. În urmă cu aproximativ 10 ani, Piața a intrat în reabilitări ample, fiind transformată radical. Înainte de a fi amenajată, piața era plină de verdeață, așa cum arată pozele dinaintea reabilitării.

Fidelity by Iulius Mall

Piaţa Libertăţii este una din cele mai vechi zone ale oraşului, făcând parte din fosta Cetate a Timişoarei. „Într-o schiţă a oraşului din 1727, în care apar o serie de construcţii ce se păstrează şi în prezent, în sudul ruinelor băilor turceşti, unde s-a construit apoi primăria, figurează un teren mare, neconstruit, mult mai mare decât actualul scuar inclus în acest teren”, arată fostul director al Direcţiei de Mediu din Primăria Timișoara, Vasile Ciupa în volumul-document „Timişoara Verde”.

Potrivit sursei citate, în 1718, 400 de metri pătraţi din patrimoniul Armatei au fost donaţi timişorenilor pentru amenajarea unei grădini publice. Odată cu ridicarea actualelor construcţii, suprafaţa spaţiului verde din Piaţa Libertăţii se diminuează.

 

„În 1919, în faţa comenduirii pieţei, organele locale administrative au plantat doi stejari , cu ocazia sărbătoririi unui an de la Unirea Ardealului şi Banatului cu România”, mai arată Ciupa. Modificările ulterioare ale parcului au fost făcute în anii 1936, 1977 şi în 1988 și 2015, când a primit actuala formă.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Un comentariu

Lasă un răspuns