Locuri din Banat

Cum s-a transformat într-un colț de rai o mănăstire din Banat, folosită de comuniști pentru cazarea muncitorilor silvici

Transformările care au avut loc în ultimii ani, de la Mănăstirea Timişeni, aflată în localitatea Şag, la 12 kilometri de Timişoara, sunt cu adevărat spectaculoase. Sărăcăcioasa mănăstire Timişeni a fost transformată într-un frumos centru religios.

Distractie pe patine

Mănăstirea Timişeni a fost ctitorită în 1944 de Mitropolitul Vasile Lăzărescu. La început, a funcţionat ca metoc al Mănăstirii Partoş, iar serviciile religioase se oficiau într-o capelă care a fost amenajată în interiorul imobilului. În 1959, prin Decretul 410, mănăstirea a fost desfiinţată, fiind preluată de ocolul silvic şi destinată spre locuire muncitorilor.

RETIM

Prin stăruinţa Înalt Preasfinţitului Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, mănăstirea a fost reînfiinţată în anul 1968. Biserica cea veche a fost construită între 1968 şi 1972, însă după Revoluţie a devenit prea mică.

Călugării mănăstirii spun că era nevoie de o biserică mai mare, având în vedere că numărul credincioşilor care le calcă pragul în ficare duminică, cât şi de sărbători, este tot timpul în creştere.

FOTO fantasticulbanat.ro

Construcţia celei de a doua biserici a început în 2002 şi a durat zece ani. A fost sfinţită în 2013. Noua biserica este realizată în stilul bisericilor din Banat, având formă de navă. Alături de biserică, în cadrul mănăstirii Timişeni s-a ridicat un nou corp de clădire cu destinaţie administrativă, care cuprinde chilii, ateliere de icoane şi croitorie, camere pentru pelerini, bibliotecă, bucătărie, paraclis, o sală de 150 de locuri etc.

Un loc înghesuit, neamenajat, s-a tranformat într-o veritabilă oază de verdeaţă; s-au realizat alei largi, spaţii verzi, gazon şi iluminat modern. Cei care vizitează mănăstirea de la Şag au parte şi de un magazin ecumenic, de unde se pot cumpăra cărţi, icoane, cruciuliţe şi numeroase alte articole religioase.

În fiecarea an, de Învierea Domnului Mănăstirea de la șag este neîncăpătoare.

FOTO opiniatimisoarei.ro

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns