Rețete bănățene

Cum se face papricaşul din gălbiori, gustoasele ciuperci comestibile pe care le găsiţi în păduri

Galbiori-arhiva

Gălbiorii sunt o formă de ciuperci sălbatice extrem de apreciate de către bucătarii de top şi de către gurmanzi. Un bucătar din Banat ne propune o reţetă inedită.

RETIM

Bucătarul reşiţean Uica Mihai spune că gălbiorii pot fi pregătiţi când sunt proaspeţi sau pot fi muraţi, uscaţi, conservaţi sau congelaţi. La fel ca majoritatea ciupercilor, gălbiorii sunt o sursă foarte bună de Vitamina D, însă sunt foarte bogaţi în fier, cupru şi potasiu. Dar, iată, mai jos, reţeta unui papriccaş minune pe care UIcva Mihai îl pregăteşte din gălbiori.

Iulius Town

“Papricaşul de gălbiori are o reţetă fixă. Trebuie să folosiţi:

200g de ceapă tăiată mărunt

200g. de ardei gras tăiat mărunt

200g. de roşii tăiate mărunt

Observaţi că mărunt este la ordinea zilei. În schimb, ciupercile lasă-le cât mai mari şi pe cât posibil cât mai întregi. Şi să treacă greutatea lor de un kil, cam până la un kilogram jumate. Acum urmează să căleşti ceapa cu ardeiul într-un tuci cu fundul gros, în mult ulei, adăugând sare, piper şi puţin cimbru uscat, adaugi roşiile tocate şi amestecând vârtos potriveşti focul ca să îţi ţină tuciul încins moderat.

Când începe călitura ta de legume să semene cu o mâzgă roşcată la culoare, dai tuciul jos de pe foc, iei o tavă încăpătoare pe care o ungi cu unt şi torni în ea îmbinându- le ciupercile şi legumele călite. Mai pui câteva foi de dafin, un pahar de vin sec şi dai tava la cuptor pentru treisfert de ceas la 170 de grade.

Cât stă tava în cuptor, faci tu nişte găluşte de făină albă fierte în apă cu sare şi piper, pui găluştele într- o supieră încăpătoare urmând ca peste ea să torni parpicaşul din tavă, să mai dai deasupra un obraz de smântână frecată cu boia de ardei şi mujdei de usturoi şi gata. Poftă bună!“.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns