Oameni din Banat

De ce este bănățeanul Cristi Chivu unul dintre cei mai iubiți fotbaliști români. Exemplu de seriozitate și decență VIDEO

Cristian Chivu este unul dintre cei mai mari fotbaliști români FOTO Facebook/Cristian Chivu

Cristi Chivu, născut și crescut la Reșița, este unul dintre cei mai iubiți fotbaliști români, fiind, de-a lungul carierei, un exemplu de profesionalism și decență. Acum, Chivu este apreciat și ca antrenor, devenind campion pentru a doua oară cu echipa U19 de la Inter Milano.

Distractie pe patine

Din postura de antrenor al echipei U19 de la Inter Milano (Primavera), Chivu a câștigat a doua oară titlul în Italia, iar cunoscutul jurnalist Cătălin Tolontan i-a dedicat un editorial în Gazeta Sportului.

RETIM

„Într-un fotbal al valorii, dar și al gălăgiei, marketingul lui Chivu este seriozitatea”, scrie Cătălin Tolontan în Gazeta Sporturilor. Ioan Sdrobiș, antrenorul care l-a promovat pe Cristian Chivu în Liga 1, la CSM Reșița, când fotbalistul avea doar 16 ani susține că secretul succesului lui Chivu este creșterea de care a avut parte în familie, la Reșița.

„El a fost întotdeauna un introvertit, vorbea puțin. Nu prin vorbe își câștiga respectul, ci prin decență, prin exprimarea bunei creșteri. Știu că astăzi sună puțin învechit ce spun, însă Cristi a avut o educație extraordinară din familie, care a contat”, a povestit Ioan Sdrobiș pentru Gazeta Sporturilor.

Aprecierea de care se bucură Cristi Chivu s-a văzut recent când fotbalistul Cristian Daminuță s-a plâns că atunci când a fost transferat la Inter, Chivu nu și-a făcut timp să iasă la o pizza cu el.

„Chivu, este un profesionist…nu este rușine să antreneze la tineret…asta spune multe….că fotbalist, nu are nimeni ce sa i reproșeze….Daminuta, nu a făcut nimic cu talentul sau : l a risipit,în ligile inferioare…viața i a dat o șansă uriașă dar a ratat o….Chivu ,a muncit cînd a avut șansa să joace la Ajax”, a comentat un microbist.  „Cristi Chivu un caracter frumos, educat”, a scris altcineva.

Impresionanta carieră a lui Chivu

Potrivit Hotnews, Cristian Chivu s-a nascut la 26 octombrie 1980, la Resita, si si-a inceput cariera profesionista de fotbalist la CSM Resita in 1996, unde a ramas pana in 1998, cand a trecut la Universitatea Craiova. La echipa resiteana el a fost antrenat o perioada si de tatal sau, care a murit cand Cristi avea doar 17 ani.

In 1999, el a fost transferat la Ajax Amsterdam, devenind capitanul echipei olandeze in 2001 si castigand Eredivisie în 2002. In 2003, Chivu a parasit Olanda pentru Italia, ajungand la AS Roma, unde a devenit unul dintre jucatorii de baza ai formatiei.

Desi a fost dorit de cluburi celebre din Europa, Chelsea, FC Barcelona sau Real Madrid, în 2007, pentru 16 milioane de euro, fundasul a preferat sa semneze pentru Internazionale Milano, echipa alaturi de care a câstigat campionatul Italiei (2007/2008, 2008/2009, 2009/2010), Cupa Italiei (2009/2010, 2010/2011), dar si Liga Campionilor (in sezonul 2009/2010), cand „nerrazzuri” erau antrenati de portughezul Jose Mourinho.

In echipa nationala, Chivu a debutat in 1999, el fiind considerat liderul generatiei sale. A participat cu nationala Romaniei la Campionatele Europene din 2002 si 2008. In 21 mai 2011, Chivu si-a anuntat retragerea din nationala Romaniei, dupa 75 de meciuri si trei goluri, motivandu-si decizia ca nu poate fizic sa faca fata si echipei de club si primei reprezentative.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns