Locuri din Banat

Descoperă istoria uluitoare a bijuteriei arhitecturale din Piața Unirii: de la meșteri la bancheri și chiriași de elită!

FOTO constructim.ro

Casa din Piața Unirii care adăpostește Partidul Național Liberal este una dintre cele mai impresionante clădiri din zonă, cu o istorie bogată și interesantă. Aceasta este considerată o bijuterie arhitecturală care atrage atenția trecătorilor.

RETIM

Istoria construcției începe cu Wenzl Lechner, un maistru constructor și membru în „magistratul urban” (consiliul primăriei Comunității Germane) care a construit prima casă aici, în anul 1828. După o perioadă de timp, aceasta ajunge în proprietatea Theresiei Plausits (Plavsici), care o deține până la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Fidelity by Iulius Mall

În 1908-1909, Miksa (Max) Steiner, un fabricant de leșie și acționar fondator al Băncii de Scont, construiește clădirea în forma sa actuală, ca o „casă de raport”, adică cu apartamente destinate închirierii. Apartamentele erau destinate persoanelor cu o situație financiară buna, avocatul, directorul de bancă și angrosistul fiind printre primii chiriași.

Banca de Scont a fost chiriașul principal, avându-și sediul central în această clădire. Chiar dacă proprietarul Miksa Steiner nu locuia aici, el a dorit ca aceasta să fie o clădire elegantă și deosebită. Din acest motiv, a ales să includă în designul clădirii motivul stupului de albine, tipic băncilor din perioada Secession. Acesta apare pe frontonul din ceramică smălțuită și este înglobat și în portalul clădirii, deasupra intrării principale dinspre strada Vasile Alecsandri.

Restaurarea șarpantei și fațadei imobilului din str. Gh. Lazar nr. 1 Timisoara – Fosta Bancă de Scont a fost realizată de Constructim S.A. Lucrările de restaurare  au fost realizate în stilul anilor 1900, curentul secession în care care a fost construită clădirea cu păstrarea elementelor, unice în Timișoara, de ornament din ceramică smălţuită colorată, motivul stupului de albine cât şi numeroase piese mai mici în formă de flori şi inimioare.

Clădirea rămâne una dintre cele mai impresionante din Piața Unirii și una dintre cele mai importante din istoria orașului. Este o mărturie a istoriei și a bogăției culturale a acestei zone, care merită să fie apreciată și protejată pentru viitoarele generații.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns