Locuri din Banat

Destinație minunată în Banat. Locul unic în România unde poți vedea peșteri, cascade și specii rare de plante

Foto pnscc.ro

Parcul Național Semenic-Cheile Carașului este o destinație de weekend, ideală pentru iubitorii de natură și aventură. Acesta se află în partea de sud-vest a României, în județul Caraș-Severin, și cuprinde o suprafață de peste 36.000 de hectare, protejând o diversitate impresionantă de habitate, specii de floră și faună, fenomene geologice și speologice.

RETIM

Parcul este format din două sectoare principale: masivul Semenic și Cheile Carașului. Masivul Semenic este renumit pentru pădurile de fag secular, lacurile glaciare, cascada Bigăr și vârful Piatra Goznei (1446 m), cel mai înalt din Banat. Cheile Carașului sunt cele mai lungi chei din România, cu o lungime de 29 km, străbătute de râul Caraș, care formează pe parcurs numeroase cascade, rapoarte și meandre.

Fidelity by Iulius Mall

Ce pot face turiștii în Parcul Național Semenic-Cheile Carașului

Turiștii care vizitează parcul pot alege dintre mai multe activități și atracții, în funcție de preferințe și nivelul de dificultate. Iată câteva exemple:

  • Drumeții pe traseele montane marcate, care oferă priveliști spectaculoase asupra peisajului carstic și a biodiversității zonei. Unele dintre cele mai populare trasee sunt: Anina – Cheile Gărliței – Anina (6 ore), Reșița – Comarnic – Cascada Buhui – Peștera Buhui (7 ore), Văliug – Crivaia – Valea Bârzavei – Vila Klaus (4 ore), Carasova – Cetatea Caraș – Cheile Carașului – Carasova (8 ore).
  • Vizitarea rezervațiilor naturale din cadrul parcului, care adăpostesc specii rare sau endemice de plante și animale, precum: bujorul de munte, garofița Pietrei Craiului, zambila de munte, ursul brun, lupul, rașul, acvila de munte, ciocănitoarea neagră etc. Printre cele mai importante rezervații se numără: Buhui – Marghitas, Bârzavița, Cheile Carașului, Cheile Gărliței, Izvoarele Carașului, Izvoarele Nerei (componentă a sitului UNESCO), Peștera Buhui, Peștera Comarnic, Peștera Popovat și Peștera Răsuflătoarei.
  • Explorarea peșterilor din zonă, care ascund frumuseți subterane deosebite, cum ar fi: stalactite, stalagmite, coloane, perle de peșteră, ghețari etc. Unele dintre cele mai cunoscute peșteri sunt: Peștera Comarnic (cea mai lungă din Banat, cu o lungime de 10 km),

    Peștera Buhui (cea mai adâncă din Banat, cu o adâncime de 325 m), Peștera Popovat (cea mai bogată în formațiuni speleologice din Banat) și Peștera Răsuflătoarei (care emite un sunet caracteristic la intrare).

    • Practicarea sporturilor extreme sau de agrement pe râul Caraș sau pe lacurile din zonă, cum ar fi: rafting, canyoning, kayak, canoe, pescuit etc. Pentru aceste activități este necesar să se respecte regulile de siguranță și să se solicite acordul administrației parcului.
    • Cunoașterea culturii și tradițiilor locale ale comunităților din jurul parcului, care păstrează obiceiuri străvechi și meșteșuguri specifice. Turiștii pot vizita biserici vechi de lemn sau de piatră, case tradiționale sau monumente istorice, precum: Cetatea Caraș (o fortificație medievală construită în secolul al XIV-lea), Sequoiadendron giganteum (un arbore exotic plantat în 1890) sau Vila Klaus (o clădire monumentală construită în stil neoclasic în 1905).

Parcul National Semenic-Cheile Carasului este o destinație ideală pentru iubitorii de natură și aventură, care vor să se bucure de frumusețea și diversitatea Munților Banatului. Parcul este deschis tot timpul anului și poate fi accesat cu ușurință din orașele Reșița sau Anina. Pentru mai multe informații, puteți vizita site-ul oficial al parcului: https://pnscc.ro/  , unde puteți să găsiți inclusiv datele de contact și persoanele cu care puteți lua legătura pentru o vizită în această zonă minunată.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns