vineri, septembrie 18, 2020
Evenimente

EUFONIA 2020 Artiști iubiți de întreaga Europă și muzicieni din mari orchestre ale lumii ajung la Timișoara

Cea de-a treia ediție a EUFONIA Festival, cel mai important festival de muzică clasică de cameră din vestul României, debutează duminică. Organizatorii au definitivat programul care cuprinde concerte, masterclass-uri și concerte educaționale.

”Sunt evenimente ce aduc laolaltă comunități unite de muzică și dorința de a fi împreună într-o perioadă în care distanțarea socială lasă spații goale între oameni, suflete. Poveștile evenimentelor din spatele acestor micro-evenimente sunt dovada faptului că micile comunitățile pot mișca lumea chiar și atunci când pare că ea stă pe loc. În perioada 13-27 septembrie, orașe precum Timișoara, Arad, Lipova și Caransebeș devin un conglomerat de MicroCosmosuri muzicale ce invită publicul meloman spre visare”, spun organizatorii evenimentului.

Primele concerte din cadrul acestei ediții au fost lansate online, pe pagina de Facebook a festivalului, doritorii putând achiziționa bilete pentru patru evenimente inedite: „Pe aripile muzicii”, „Nocturne” și  „À la Roumaine” (2 concerte susținute în aceeași seară).

Concertele din acest an sunt susținute de artiști renumiți, apreciați în întreaga Europă: Valentin Răduțiu – unul dintre cei mai apreciați violonceliști ai momentului (cântă pe un violoncel Francesco Ruggieri din 1686, Cremona), Marko Zupan – flaut, Barbara Stegemann – oboi, Tomaz Mocilnik – clarinet, Andrej Žust (corn) – membru în una dintre cele mai renumite orchestre ale lumii, Berliner Philharmoniker, și Per Rundberg – pian.

Printre artiștii internaționali care vor da glas emoției de a fi împreună în MicroCosmosul muzical al acestei ediții se numără și Rosanne Philippens – violonistă extrem de apreciată pe continentul European, care cântă pe o vioară „Barrere” Stradivarius din 1727, și Beatrice Muthelet – violistă și solistă a Mahler Chamber Orchestra. Cele două artiste desăvârșesc programul acestui an care se anunță generos în emoții și concerte.

Continuând seria recitalurilor inedite, nelipsite din programul festivalului sunt concertele educaționale dedicate copiilor din clase primare și gimnaziale. În doar 2 ani de activitate, EUFONIA a concertat în fața a peste 4.000 de copii din zona de vest a României, susținând importanța educației muzicale încă de la o vârstă fragedă.

Conferință și workshop-uri de Muzicoterapie

În 2019, EUFONIA a devenit primul festival care a inclus activități de muzicoterapie în programul său, acestea fiind organizate alături de Angelica Postu, fondatoarea Asociației Române de Muzicoterapie – primul institut român pentru muzicoterapie și specialist la Spitalul „Charite” din Berlin.

Anul acesta, Conferința de Muzicoterapie – Elemente de muzicoterapie pentru facilitarea comunicarii cu copii și adolescenți va avea loc în 14 septembrie de la ora 18.00. Principalul susținător al dimensiunii socio-educaționale a activităților organizate în secțiunea dedicată muzicoterapei, este Deutsches Kulturzentrum Temeswar – Centrul Cultural German Timișoara, datorită căreia EUFONIA Festival oferă 4 burse ce pot fi accesate de către specialiști.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori: