Locuri din Banat

FOTO Cum arată conacul Mocioni de la Foeni la finalul anului 2024. „Dacă se menține ritmul acesta lucrările de restaurare vor ajunge în scurt timp la final”

Proiectul de reabilitare a conacului de la Foeni, o bijuterie arhitecturală cu o vechime de aproape 300 de ani, a fost demarat în ianuarie 2023 și ar fi trebuit să fie gata în aprilie 2024, dar, din păcate, nu s-a întâmplat așa și s-a prelungit perioada de renovare. Noul președinte al Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, este optimist și speră la terminarea lucrărilor de reabilitare a conacului de la Foeni, în timp util pentru a nu se pierde finanțarea nerambursabilă primită. Simonis spune că a fost săptămânal în comuna timișeană pentru a impulsiona lucrările și că în două luni s-ar fi efectuat lucrări mai multe decât în toate cele zece luni ale anului în curs.

RETIM

“În urmă cu două luni, la început de noiembrie, când am preluat conducerea Consiliului Județean Timiș, proiectul ajunsese la aproximativ 65-70% și era iminent riscul de a pierde banii pentru reabilitarea conacului. Am venit aici aproape săptămânal, i-am cerut constructorului să accelereze ritmul și am urmărit modul în care decurg intervențiile. Practic, în ultimele două luni s-a lucrat mai mult decât în toate celelalte zece ale anului 2024. Mai e de lucru, dar constructorul este pe drumul cel bun, iar dacă se menține ritmul acesta lucrările de restaurare vor ajunge în scurt timp la final”, a transmis Alfred Simonis.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Fosta reședință a familiei Mocioni va putea deveni un punct muzeal cu sală de evenimente și o cafenea.

“Odată cu reabilitarea clădirii, conacului Mocioni îi va fi redată strălucirea de altădată. Acesta este doar un prim pas într-un proiect mai amplu de restaurare a unor clădiri monument pe care vrem apoi să le includem într-un circuit turistic și cultural al județului Timiș”, a adăugat Alfred Simonis.

Conacul, ridicat în 1750, a fost folosit în vremea comuniștilor ca baie comunală, apoi drept grădiniță, depozit pentru erbicide, sală de sport și, după Revoluție, ca discotecă. În 2005, la inundațiile din zona Foeniului, și-au găsit aici adăpostul câteva familii rămase fără locuințe.

 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns