luni, mai 17, 2021
Locuri din Banat

FOTO Domeniul Regal de la Săvârșin va fi deschis publicului, în acest an

Familia Regală a României a  anunțat că, începând din ziua de 1 mai 2021, Domeniul Regal Săvârșin va fi deschis publicului. Conform unui anunț anterior,  publicul ar urma să aibă acces în perioada mai-octombrie.

În această perioadă un mare punct de atracție al castelului, Muzeul Regal al Automobilului, ca și Parcul Regal, vor putea primi grupuri de vizitatori, dar detalii privind vizitarea castelului și a parcului vor fi publicate din vreme, a anunțat Familia Regală

„Castelul de la Săvârşin este locul cel mai apropiat sufletului meu pentru că, de fiecare dată, trăiesc sentimentul prezenţei Reginei Elena, care l-a amenajat, l-a îngrijit şi l-a iubit atât de mult.”

Majestatea Sa Margareta a României

Conform siteu-lui oficial al Familiei Regale,  Regina Elena și-a pus în amenajarea Castelului de la Săvârşin tot talentul de decorator, toată iubirea de mamă și toată personalitatea de Regină a unei țări în disperată nevoie de modele și de confort afectiv și spiritual. Margareta, Custodele Coroanei şi Principele Radu vor să urmeze acelaşi drum pentru transformarea Săvârșinului într-un model de comunitate rurală și de reprezentare regală a României, în următoarele decenii.

Domeniul Regal de la Săvârşin demonstrează cu fiecare an că este un model de dezvoltare durabilă. Lucrările de restaurare începute în 2007, au fost finalizate în anul 2015 și au readus proprietăţii farmecul de dinainte de 1947. Planurile de restaurare au fost realizate de arhitectul Serban Sturdza, Presedintele Ordinului Arhitectilor, iar specialistul în patrimoniu construit David Bexter și arhitectul Eugen Pănescu s-au ocupat de coordonarea lucrărilor de restaurare. Proiectele de la Săvârșin au privit renovarea, cu materiale și metode originale, a clădirii, refacerea arhitecturii și a neprețuitei colecții de arbori a parcului, dezvoltarea activității Ocolului Silvic Regal, împlinirea proiectului serelor ecologice, proiectului caselor sociale pentru cei mai nevoiași locuitori ai comunei, crearea “Satului meșteșugurilor” și “Satului Regal”, precum și alcătuirea unei echipe de specialiști care să dezvolte proiecte cu finanțare europeană pentru turism, agricultură, educație, meșteșuguri și proiecte culturale.

Săvârşinul este locul în care Familia Regală se simte acasă, locul în care și-au petrecut sărbătorile Regele Mihai şi Regina Ana. Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu se simt ataşaţi de această zonă şi de oamenii de aici. Castelul Regal de la Săvârşin găzduiește anual Festivalul naţional de literatura „Dorel Sibii”, aflat sub înaltul patronaj al Majestății Sale Margareta, precum și sărbătorile tradiționale de Crăciun și Anul Nou, când români din întreaga țară și din Republica Moldova vin să colinde Familia Regală. Tot la Săvârșin au loc competiții sportive cu caracter național, cum a fost „Cupa Satelor la Oină”.

Carte despre Castelul de la Săvârșin

Prima carte regală din anul 2021 va apărea luna viitoare la Curtea Veche Publishing, cu titlul “Povestea Castelului Săvârșin”, sub semnătura Alteței Sale Regale Principele Radu. Volumul, bogat ilustrat cu fotografii de epocă și actuale, este publicat cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la întoarcerea Familiei Regale la Săvârșin, în ziua de 1 iunie 2001.
Fotografiile înfățișează domeniul pornind de la istoria lui din secolul al XVII-lea, până în anul 1947. Lor li se adaugă imagini din anii 2001-2021, când castelul a revenit la viață.
Volumul cuprinde, de asemenea, o amplă descriere, în imagini și cuvinte, a celor opt ani în care clădirea istorică a beneficiat de o restaurare complexă și de înaltă calitate profesională.
Sursă foto/familiaregală.ro

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns