Locuri din Banat

FOTO Sinagoga din Fabric, inaugurată în 1899, primește o nouă șansă. Prima etapă este punerea în siguranță și stoparea degradării

Sinagoga din Fabric, aflată într-o stare avansată de degradare,  a fost preluată în 2023 de Primăria Timișoara, pentru o perioadă de 49 de ani, cu intenția de salva monumentul. Primii pași se fac acum. Municipalitatea caută constructor pentru punerea în siguranță a clădirii și stoparea fenomenului de degradare.

RETIM

“Căutăm constructor serios să punem în siguranță Sinagoga din Fabric și să-i oprim degradarea. Contractul pentru proiectare este deja atribuit. Sinagoga din Fabric, una din bijuteriile Timișoarei, este un punct cheie în proiectul nostru de redare a strălucirii de altădată a cartierului Fabric. Atât spațiul public din jurul Sinagogii, cât și Sinagoga urmează să fie reabilitate și deschise comunității. Sunt încrezător că Sinagoga din Fabric va deveni un loc unic în Europa, un spațiu multifuncțional pentru artiști și nu numai, din diferite culture”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Fidelity by Iulius Mall

Lucrările prevăd izolarea temporară a acoperișului pentru a opri infiltrațiile, înlocuirea burlanelor, sprijinirea sau desfacerea elementelor interioare Sinagogii pentru ca acestea să nu cadă, precum și intervenții la structura de rezistență. Vitraliile și elementele decorative cu valoarea istorică vor fi date jos, inventariate și protejate pe perioada procesului de reabilitare.

Sinagoga Nouă din Fabric a fost construită între anii 1897-1899 în stil eclectic, cu elemente neo-maure, gotice și elemente de stil neo-renascentist italian, după planurile arhitectului Lipót Baumhorn, care a conceput, între altele, şi sinagogile din Braşov, Rijeka, Szolnok, Zrenjanin sau Szeged.

Banii pentru ridicarea noii sinagogi au fost strânşi prin organizarea unei loterii publice de către comunitate, ai cărei membri înstăriţi au făcut contribuţii majore. Lucrarea i-a fost încredinţată antreprenorului timişorean Josef Kremer.

Sinagoga a fost inaugurată la data de 3 septembrie 1899, cu o predică a rabinului Jacob Singer, în prezenţa şefului comunităţii, Bernát Deutsch, şi a primarului Timişoarei, Karoly Telbisz. Orga a fost construită de faimosul meşter timişorean Leopold Wegenstein.

Este cunoscută şi cu numele de Sinagoga Maură, datorită stilului maur, sau Sinagoga Nouă, pentru că înlocuia vechea sinagogă din strada Timocului, cartierul Fabric. Ea se învecina pe atunci cu un braţ al canalului Bega.

Sinagoga a mai fost pasată la TNT și primărie

Sinagoga din cartierul Fabric a fost închisă în anul 1985, pe măsură ce majoritatea evreilor rămaşi în oraş după cel de-Al Doilea Război Mondial au emigrat în Israel. Nici în Timiș, nici în Banat, ca de altel în toată România, n-au mai rămas destul evrei care s-o mențină în viață.

În anul 2009, pentru că nu avea bani de renovare şi sinagoga se ruina în fiecare zi, Comunitatea Evreilor din Timişoara a cedat Sinagoga pe o perioadă de 35 ani către Teatrul Naţional din Timişoara (TNT), care dorea să o transforme în sală de spectacole. TNT avea la dispoziţie şapte ani să realizeze proiectul, însă din lipsă de fonduri a fost nevoită să renunţe.

Sinagoga a fost preluată, în 2018, de Primăria Timişoara (pe o perioadă de 40 de ani), care promis să o transforme într-un spaţiu cultural neconvenţional.

Nu s-a întâmplat nimic, astfel în 2020, Sinagoga din Fabric a revenit Comunității Evreilor din Timișoara. Din nefericire, sinagoga a fost vandalizată de cinci sau şase ori, furându-se lampadare, diverse obiecte sculptate, lucrate manual.

 

 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns