Locuri din Banat

FOTO Un nou centru cultural multifuncțional în Timișoara. O clădire a unui spital va fi transformată integral

Încep lucrările la centru multifuncțional, care urmează să găzduiască centre culturale si reprezentante diplomatice. Imobilul situat pe str Mărășești la nr. 5 are o suprafață de 4300 mp și se află în proprietatea Primăriei Municipiului Timișoara.

RETIM

Este datat din 1754-1757, refăcut în sec. XIX și este înregistrat cod LMI TM-II-m-A-06149. Destinația inițială a fost de spital municipal, primul din România, cu 24 de ani înaintea Vienei și cu 34 de ani înaintea Budapestei, în prezent imobilul adăpostind parțial (în curs de relocare) o secție a Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara.

Fidelity by Iulius Mall

Lucrările cuprind consolidarea monumentului istoric în vederea protejării acestuia, lucrări de realizare a două case de scară și patru ascensoare panoramice în curtea interioară, lucrări de igienizare și modernizare a tuturor spațiilor interioare, având în vedere trecerea de la funcțiunea de spital la funcțiunea de centru multicultural, prin lucrări de arhitectură și instalații generale interioare complet noi, lucrări de arhitectură la fațadele exterioare și interioare adiacente curții și a relației urbanistice a acestora cu pietonalul Mărășești.

După demolarea corpului E aflat în stare avansată de degradare, subsolul acestuia se va păstra ca vestigiu arheologic.  Se vor face și lucrări de amenajare a curții interioare, conferindu-i-se un caracter public, pentru desfășurarea unor evenimente culturale.

În ansamblul refuncționalizat vor colabora 4 entități culturale: la nivelul demisol și parter va fi amplasat Muzeului Cetății; tot la demisol și parter va fi Centrul cultural polivalent, care va coordona întreaga activitate culturală a Timișoarei, inclusiv evenimentele legate de Timișoara Capitală Culturala Europeană; la nivelul etajului 1 și a podului amenajat va fi amenajat Centrul Cultural Francez; la nivelul etajului 1 și a podului amenajat va fi Centrul Cultural German.

Cum vor fi împărțite spațiile

Suprafața totală ce urmează a fi refuncționalizată este de  6.036  mp. Valoarea proiectului este de  21,2 milioane de lei. Investiția trebuie finalizată în doi ani de zile.

Reprezentanții Primăriei Timișoara estimează că centrul multicultural va fi vizitat de peste 1000 de persoane zilnic. Muzeul Cetății Timișoara în suprafață de 2594,92 mp va găzdui expoziția permanentă proprie, alte expoziții temporare sau poate fi folosit ca sală didactică pentru popularizarea istoriei și culturii în rândul copiilor. Vor fi amenajate săli tematice: flora și fauna Timișoarei; epoca pietrei-punctele de atracție vor fi reconstituirile butaforice; epoca bronzului;

sala multimedia și avatar cu scene pictate din arealul Timișoarei; epoca fierului și civilizația dacică; epoca romană și civilizația sarmatică; epoca marilor migrații; evul mediu; magazin de suveniruri; sala torturii. Sala este împărțită în trei încăperi care prezintă cele mai cunoscute metode de tortură din evul mediu.

Centrul cultural polivalent în suprafață totală de 243,20 mp. va cuprinde: centrul de proiecte culturale, centrul de informare culturală, centrul de relații culturale internaționale, respectiv o galerie de artă și alte spații funcționale.

Centrul cultural francez: laboratoare lingvistice, birouri, arhiva, săli de consiliu, zona expo, biblioteca/mediateca, ludoteca, săli de curs și alte spații funcționale.

Centrul cultural german: birouri, săli de ședințe, arhiva, sala multifuncțională, laborator lingvistic, biblioteca/mediateca și alte spații funcționale. La mansardă s-a prevăzut o sala de conferință comună francez/german în suprafață de S=141,550 m

 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns